Leverkusen schrijft geschiedenis met Bundesliga-seizoen zonder nederlaag

Als eerste club in de historie van de Bundesliga is Bayer Leverkusen een volledig seizoen ongeslagen gebleven. De landskampioen zette zaterdag in het thuisduel met FC Augsburg de kroon op een onvergetelijk jaar. Elders in Duitsland kwamen Donyell Malen, Ian Maatsen en Xavi Simons tot scoren.

Bayer Leverkusen
2 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Nog nooit lukte het een club om een volledig seizoen in de Bundesliga ongeslagen te blijven, maar op het Leverkusen van Xabi Alonso staat geen maat. In de BayArena had ook FC Augsburg niets in te brengen. Dat was mede te wijten aan Tomas Koubek. De Tsjechische doelman treuzelde te lang en zag Amine Adli de bal afsnoepen. De vleugelaanvaller was niet zelfzuchtig en stelde Victor Boniface in staat het openingsdoelpunt te maken.

Leverkusen, met Jeremie Frimpong in de basis, bleef de betere ploeg. Nog binnen het half uur drukte Robert Andrich de krachtsverschillen uit in de score. De EK-ganger deed dat op heerlijke wijze en klopte Koubek met een inzet achter zijn standbeen. Mert Komur zorgde nog voor de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de bezoekers niet.

Droomseizoen
Door de overwinning op Augsburg sluit Leverkusen het Bundesliga-seizoen zonder nederlaag af. De ongeslagen reeks in alle competities duurt inmiddels 51 duels. Lukt het Leverkusen om ook de Europa League en de DFB Pokal in de wacht te slepen, dan heeft de landskampioen deze jaargang in 53 wedstrijden geen enkele nederlaag geleden.

1899 Hoffenheim
4 - 2
Bayern München

Om de aanval van VfB Stuttgart definitief af te slaan, mocht Bayern München op bezoek bij 1899 Hoffenheim niet verliezen. De bezoekers in de PreZero Arena zagen een doelpuntrijke openingsfase, want binnen acht minuten vielen er drie doelpunten. Twee voor Bayern (Mathys Tel en Alphonso Davies) en eentje voor Hoffenheim (Maximilian Beier).

Daarna bleef het lang stil in Hoffenheim, dat ondertussen hoop bleef koesteren op een resultaat. Dat zou er ook komen. Dat was te danken aan Andrej Kramaric. De Kroatische spits maakte in twintig minuten tijd een loepzuivere hattrick en schoot Hoffenheim daarmee naar de Conference League. Door de overwinning op Bayern finisht de club van Weghorst, die pas in de 95ste minuut inviel, als zevende.

De nederlaag tegen Hoffenheim kost Bayern de tweede plaats. Der Rekordmeister zag Stuttgart nog passeren. Die Schwaben maakten geen fout tegen Borussia Mönchengladbach.

VfB Stuttgart
4 - 0
Borussia Mönchengladbach

Voor VfB Stuttgart stond alleen de tweede plaats nog op het spel. De ploeg van Sebastian Hoeneß beleeft een meer dan uitstekend seizoen en greep onlangs een Champions League-ticket. Stuttgart sloot de Bundesliga in stijl af en won in eigen huis van Borussia Mönchengladbach. Voor rust maakte Serhou Guirassy zijn 27ste en 28ste doelpunt van het seizoen, in de slotfase scoorden ook Jeong Woo-Yeong en Silas Mvumpa nog.

De overwinning kreeg extra glans door het nieuws uit Hoffenheim. Door de nederlaag van Bayern sluit Stuttgart het seizoen af op de tweede plaats.

Eintracht Frankfurt
2 - 2
RB Leipzig
RB Leipzig

Xavi Simons speelde een hoofdrol tegen Eintracht Frankfurt. Na een overtreding van Mario Götze mocht de aanvallende middenvelder van RB Leipzig vlak voor rust aanleggen voor een penalty. Dat zorgde voor een opvallend moment. Hoewel Felix Zwayer nog niet had gefloten en nog naast de bal stond, besloot Simons te schieten. Zijn inzet ging naast, maar mocht van Mayer worden overgenomen. Dit keer faalde Simons niet (0-1).

Benjamin Sesko verdubbelde vlak na rust de score. De Sloveense spits kwam voor het zevende Bundesliga-duel op rij tot scoren. Niemand deed dat op jongere leeftijd. Genoeg voor de zege was dat niet, want Eintracht knokte zich terug en pakte door doelpunten van Hugo Ekitike en Omar Marmoush alsnog een punt.

Borussia Dortmund
4 - 0
Darmstadt 98

Het duel tussen Borussia Dortmund en Darmstadt 98 stond in het teken van Marco Reus, die na twaalf jaar afscheid neemt van BVB. Ian Maatsen opende het feestelijke duel met een fijn doelpunt. De linksback, die is opgenomen in de voorselectie voor het EK, schoot hard en droog raak. Daarna was het de beurt aan Reus. De publiekslieveling mocht aanleggen voor een vrije trap en schoot heerlijk raak (2-0).

De voorsprong van Dortmund zou niet meer in gevaar komen. Met Donyell Malen als invaller liep de thuisclub verder weg bij Darmstadt. Julian Brandt zorgde voor de 3-0 en ook Malen deed nog een duit in het zakje en bepaalde de eindstand in de 88ste minuut op 4-0.