media

statistieken

datum

laden laden
laden laden
Toon meer resultaten

Herhaling Engels dieptepunt met records City & Chelsea

Herhaling Engels dieptepunt met records City & Chelsea

Doordat woensdagavond na Manchester City ook Chelsea de groepsfase van de Champions League niet overleefde, evenaarde de Engelse afvaardiging het historische dieptepunt van vorig seizoen. Bovendien sneuvelden er de nodige records.

Een jaar geleden gebeurde het voor het eerst dat twee Engelse clubs al na zes duels afscheid moesten nemen van het hoofdtoernooi van de Champions League. Toen eindigden de campagnes van Manchester City en Manchester United voortijdig.

De twee clubs uit Manchester eindigden als derde in de Groepen A en C. City moest met tien punten Bayern München en Napoli voor laten gaan. De prestatie van United was beschamender, omdat negen punten niet voldoende waren om destijds Benfica en underdog FC Basel voor te blijven.

Dit seizoen zijn de prestaties zo mogelijk nog teleurstellender. Vooral City valt uit de toon. Waar het plaatsing voor de achtste finales vorig seizoen nog misliep op één punt, vestigde de ploeg van manager Roberto Mancini (foto) dit seizoen een negatief record door met drie punten laatste te worden in Groep D achter Borussia Dortmund, Real Madrid en Ajax.

City speelde met een uiteindelijke achterstand op nummer twee Real van acht punten geen enkele rol van betekenis, terwijl het toch echt als kampioen van Engeland aan het miljoenenbal begon. Hoe dramatisch het optreden van The Citzens dit seizoen was, blijkt wel uit het feit dat ze de slechtste Engelse campagne in de CL-historie van Blackburn Rovers uit 1995/96 (laatste met vier punten) 'verbeterden'.

De uitschakeling van Chelsea betekende eveneens een unicum. The Blues zijn na de glorieuze CL-overwinning van vorig seizoen de eerste club die de verdediging van de titel al na de groepsfase moet staken. Shakhtar Donetsk plaatste zich in Groep E op basis van een beter onderling resultaat voor de laatste zestien.

Opgeheven hoofd
Toch kan Chelsea de Champions League met opgeheven hoofd verlaten, want dankzij de 6-1 zege van woensdagavond (foto boven) tegen FC Nordsjælland was het team van manager Rafael Benítez dit seizoen met zestien treffers het productiefst van alle 32 deelnemers in de poulefase.

Door het doelsaldo van zestien goals voor en tien tegen troefde Chelsea bovendien Dinamo Kiev af als beste nummer drie ooit in de CL-historie. De Oekraïners werden in 2004/05 uitgeschakeld met tien punten en een doelsaldo van elf goals voor en acht tegen.

PSV was in 2003/04 het eerste team dat derde eindigde ondanks tien punten. Daarna volgden behalve Dinamo Kiev nog Olympiakos Piraeus (2004/05), Werder Bremen (2006/07), Manchester City (2011/12) en dit seizoen CFR Cluj. Geen van die teams had echter zo'n goed doelsaldo als Chelsea. (Tim Vos)Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.


Laatste nieuws