media

statistieken

datum

laden laden
laden laden
Toon meer resultaten

Dramatisch AZ levert slechtste prestatie van deze eeuw

Dramatisch AZ levert slechtste prestatie van deze eeuw

AZ stevent af op de slechtste eindklassering deze eeuw in de Eredivisie. Sinds 2000 stonden de Alkmaarders er na 25 competitieduels niet zo slecht voor als tijdens de huidige jaargang.

Met 25 punten uit evenveel wedstrijden bezet de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de vijftiende plaats. Roda JC Kerkrade staat op basis van een minder doelsaldo zestiende, een positie die aan het einde van het seizoen deelname aan de play-offs om promotie/degradatie inhoudt.

Opvallend is dat AZ vorig seizoen koploper was na 25 wedstrijden, toen met 52 punten. Ook in 2009 bezette de club uit Noord-Holland negen wedstrijden voor het einde van het seizoen de eerste plaats en werden zelfs 63 punten vergaard. Dat jaar werd AZ onder leiding van Louis van Gaal ook kampioen van Nederland.

De slechtste klassering van AZ deze eeuw na 25 duels was in het seizoen 2000/01, toen het met 27 punten de veertiende plaats bezette. Uiteindelijk behaalde de ploeg van trainer Henk van Stee die jaargang 35 punten, waarmee beslag werd gelegd op de dertiende plaats.

Altidore
Een van de weinige lichtpuntjes dit seizoen is Jozy Altidore, die zondag tijdens de 2-1 nederlaag bij RKC Waalwijk zijn zeventiende competitietreffer van het seizoen maakte. Met nog negen duels te gaan ligt hij op koers om de productiefste spits van AZ deze eeuw te worden.

Die eer valt nu te beurt aan Mounir El Hamdaoui, die in kampioensjaar 2009 tot 23 doelpunten kwam in de Eredivisie. Shota Arveladze en Danny Koevermans scoorde in respectievelijk 2005/06 en 2006/07 ieder 22 keer, waarmee zij de gedeelde tweede plaats bezetten.

In totaal was Altidore dit seizoen al 24 keer trefzeker, waardoor hij zich de meest trefzekere Amerikaan ooit buiten de eigen Major Soccer League mag noemen. Tot het duel met RKC stond hij nog op gelijke hoogte met zijn landgenoot Clint Dempsey, die vorig seizoen 23 keer scoorde in dienst van Fulham.

<BR>

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


Samenstelling: Arjan van den IJssel

Laatste nieuws