media

statistieken

datum

laden laden
laden laden
Toon meer resultaten

'Bedwinger van Messi' moet nu Van Persie uitschakelen

'Bedwinger van Messi' moet nu Van Persie uitschakelen

Kopsterk, snel, beresterk en zelden op een foutje te betrappen. Het zijn de loftuitingen aan het adres van Raphaël Varane. De negentienjarige Franse verdediger van Real Madrid gaat sinds een week door het leven als 'bedwinger van Lionel Messi' en krijgt dinsdagavond de volgende wereldster tegenover zich: niemand minder dan Robin van Persie.

Varane lijkt bij Real Madrid de Portugees Pepe definitief uit de basis te hebben gespeeld. Ook dinsdagavond in de Champions League-kraker op Old Trafford tegen Manchester United zal coach José Mourinho hoogstwaarschijnlijk een beroep op hem doen.

De laatste drie ontmoetingen met Barcelona toonden de klasse van de jonge Fransman. Niet alleen scoorde hij in beide bekerduels met de aartsrivaal (foto onder), ook was hij in staat Messi onschadelijk te maken zonder ook maar een overtreding nodig te hebben. Assistent-trainer Aitor Karanka noemde de Fransman niet voor niets 'de perfecte verdediger'.

Ook de Franse bondscoach Didier Deschamps dichtte Varane al een grote toekomst toe. Aan de vooravond van een lange interlandloopbaan omschreef ook de voormalige Franse stofzuiger op een uiterst succesvol middenveld hem al als het prototype van een moderne middenvelder.

Zidane
Saillant is dat Manchester United na het seizoen 2011/12 dicht bij het aantrekken van de toen net achttien jaar oude Varane was. Een interventie van voormalig wereldster Zinedine Zidane schopte dat scenario danig in de war, waardoor ook Arsenal en Paris Saint-Germain nul op rekest kregen.

Zidane had sinds zijn tijdperk als speler bij De Koninklijke warme banden met Real. Niet voor niets werd er een privéjet ingezet om de toenmalige verdediger van Lens te overtuigen dat het beter voor hem was zijn loopbaan te vervolgen in Santiago Bernabéu. Zidane kweet zich goed van zijn taak; voor ruim tien miljoen euro werd Varane overgenomen van de Franse club.

Bij Real werd Varane langzaam gebracht. Mourinho liet hem geregeld ruiken aan het grote werk, alvorens hij dit seizoen écht doorbrak. De jonge verdediger erkent de belangrijke rol van zijn coach. 'Hij is als een vader voor mij. Mourinho praat veel met mij en geeft mij vertrouwen. Onze band is heel hecht.'

Keown
Ook in Groot-Brittannië is inmiddels doorgedrongen dat Van Persie de duels aan moet gaan met een verdediger die over de perfecte mix van kwaliteiten lijkt te beschikken.

Analist Martin Keown, in zijn tijd als speler een keiharde verdediger bij Arsenal, kijkt uit naar het duel tussen de twee. 'Met zijn negentien jaar oud, moet Varane wel een van de beste verdedigers van Europa zijn. Ik begrijp wel waarom Real zoveel geld voor hem heeft neergelegd. Het gevecht met Van Persie wordt fascinerend.'

Keown, die zelf allesbehalve bekend stond om een puntgave techniek, wijst er ook op dat Van Persie naar een goal smacht. Niet alleen omdat hij dan heel de wereld laat zien in een groots duel te kunnen scoren, maar ook omdat het alweer even geleden is dat hij scoorde. In zijn laatste vier optredens, waarin Van Persie geregeld gedeeltes van wedstrijden rust kreeg, scoorde hij niet. Aan Varane de taak daar vijf duels van te maken.

Laatste nieuws