Emotie komt eruit bij NEC na rollercoaster: 'Beetje achterlijk staan juichen'
PRO

Plots is NEC een spektakelploeg geworden. Waar eerder dit seizoen kritiek klonk over het saaie voetbal van de Nijmegenaren volgden er afgelopen week liefst veertien doelpunten in twee thuiswedstrijden. Het gelijkspel tegen FC Volendam leverde gemengde gevoelens op.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Een half uur na het laatste fluitsignaal meldt Rogier Meijer zich in de mixed-zone van het Goffertstadion. Wachtend op het volgende interview vat de trainer van NEC de zondagmiddag van zijn ploeg samen. 'Bizar.' Bram Nuytinck staart nog voor zich uit voordat hij de wedstrijd analyseert, of althans een poging daartoe doet. 'Wat een wedstrijd, zeg dat wel', zegt de verdediger. 'Het was een grote chaos. Het ging alle kanten op.'

Als je na wat we deze week hebben meegemaakt zo terugkomt en zo veel veerkracht toont, dat is een groot compliment waard.
Rogier Meijer

De rollercoaster in de Goffert zet zondag de toon met een scherpe afdaling en blijft de passagiers later verrassen met loopings en kurkentrekkers. Koki Ogawa schoot zijn ploeg al vroeg op 1-0 na knullig balverlies van Volendam. Zijn tweede goal werd afgekeurd vanwege buitenspel en aan de andere kant tekende Robert Mühren voor 1-1. Een cruciaal moment was de rode kaart die Elayis Tavsan na 38 minuten kreeg. De aanvaller beging twee keer een domme overtreding en moest met twee keer geel op zak inrukken. Lang leek NEC daarna vol te houden. Er waren zelfs kansen op 2-1, maar de goal viel aan de andere kant. Milan de Haan deed de thuisploeg pijn.

Wat daarna volgde, was een historisch slot. Invaller Sontje Hansen versierde in de extra tijd een strafschop. Magnus Mattsson benutte die en dacht zijn ploeg een punt te bezorgen, tot Calvin Twigt enkele minuten later een vrije trap tegen de touwen schoot. Weg punt, zo leek het. Maar NEC gaf niet op en kwam via opnieuw Ogawa op 3-3. Nog nooit vielen er drie doelpunten in de extra tijd van de tweede helft van een Eredivisie-wedstrijd. 'Dit was wel een heel gekke wedstrijd', zegt Meijer. 'Of wij de morele winnaar zijn? Dat denk ik wel. We hebben ruim een uur met tien man gespeeld. Maar ook na wat we deze week hebben meegemaakt, dat heb ik net ook in de kleedkamer gezegd. Als je dan zo terugkomt en zo veel veerkracht toont, dat is een groot compliment waard.'