Zwolle wint opnieuw niet in Arnhem en verspeelt koppositie

PEC Zwolle zal na dit weekeinde niet langer de Eredivisie aanvoeren. In Arnhem bleek Vitesse een maatje te groot voor het frisse team uit Zwolle: 3-0.

Vooraf wist koploper Zwolle al dat het lastig zou worden aan de leiding te blijven in de Eredivisie. De club van trainer Ron Jans won namelijk nog nooit in Arnhem. Voetballend waren de Zwollenaren ditmaal gelijkwaardig aan Vitesse, maar na 35 minuten nam de thuisclub toch de leiding. Een lange inworp werd niet onderschept door Bram van Polen, waardoor Lucas Piazon (foto rechts en boven) geheel vrijstaand de openingstreffer kon inschieten.

Na de rust zette Zwolle-trainer Jans direct zijn extra wapen in. Clubtopscorer Guyon Fernandez kwam van de bank en verving Fred Benson.

In de tweede helft nam Vitesse direct weer het initiatief. In de 51ste minuut knikte de kopsterke Mike Havenaar de bal snoeihard tegen de lat. Zeven minuten later raakte Vitesse opnieuw het houtwerk, toen rechtsback Kelvin Leerdam de bal met links tegen de paal schoot.

In de 68ste minuut viel de tweede treffer van Vitesse alsnog. Een goede hoekschop van Theo Janssen werd ingekopt door Leerdam, die dit keer de bal vlak voor de tweede paal binnen zag vallen.

Toen Zwolle al tegen een kansloze achterstand aankeek, creëerde het eindelijk een aantal kansen. De sterk keepende Vitesse-doelman Piet Velthuizen voorkwam met sterke reflexen een Zwolse eretreffer. Piazon maakte er met zijn tweede treffer van de middag zelfs nog 3-0 van.

Voor de club uit Arnhem was de wedstrijd tegen Zwolle de eerste in drie weken, vanwege de interlandperiode en de afgelaste uitwedstrijd tegen ADO den Haag. Op 1 september speelde Vitesse met 1-1 gelijk bij AZ. Uit zes competitieduels hebben de Arnhemmers nu elf punten bemachtigd.

Zwolle staat twee punten boven Vitesse, maar heeft ook een wedstrijd meer gespeeld. Door de nederlaag zal Zwolle na deze speelronde niet langer de ranglijst aanvoeren. PSV en Ajax, die zondag om 16.30 uur tegen elkaar spelen in Eindhoven, kunnen de Zwollenaren passeren. De club uit de lichtstad heeft daarvoor genoeg aan een gelijkspel, terwijl Ajax een overwinning nodig heeft.