Zwolle met pijn en moeite langs hekkensluiter Heracles

Waar PEC Zwolle in eigen huis tegen Heracles Almelo een unieke prestatie heeft geleverd, nadert de ploeg van trainer John Stegeman een negatief record. In het IJsseldelta Stadion eindigde het duel uiteindelijk in 4-2.

Op voorhand een wedstrijd van uitersten. Voor trainer Ron Jans en consorten lonkte een unieke start, terwijl de malaise in Almelo alleen maar meer negatieve statistieken op kon leveren.

PEC heeft na de zege op Heracles in speelronde zeven van de Eredivisie vijftien punten. De beste seizoenstart in de clubhistorie. Daarnaast won Zwolle voor de vierde keer op rij in de competitie. Een evenaring van de prestatie uit het seizoen 1979/80.

Voor Heracles lonkt na de nederlaag in Zwolle het Eredivisie-record van meeste nederlagen vanaf de competitiestart. FC Volendam (seizoen 1963/64) en MVV (1968/69) verloren acht wedstrijden op rij, één meer dan de Heraclieden dit seizoen. Overigens had de huidige nummer drie van de Eredivisie het erg lastig tegen de hekkensluiter.

Mustafa Saymak opende na een kwartier de score met een fraai schot in de bovenhoek, terwijl Thomas Bruns op aangeven van Mark-Jan Fledderus de gelijkmaker aantekende. Met die tussenstand leken beide ploegen te gaan rusten, tot de 47ste minuut. Scheidsrechter Jeroen Manschot kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen, nadat Fledderus de bal op een arm kreeg na een voorzet van Thomas Lam. Vanaf elf meter zette Tomáš Necid Zwolle op 2-1.

Na de rust zorgde Oussama Tannane voor de gelijkmaker en leek het eerste punt nabij. De aanvaller ontving de bal via Wout Weghorst en verschalkte doelman Warner Hahn van dichtbij: 2-2. Maar na de rode kaart van Heracles-verdediger Mark Engberink rekende Zwolle alsnog af met Heracles. Invaller Stef Nijland was verantwoordelijk voor de 3-2, terwijl uitblinker Jesper Drost in de blessuretijd de eindstand bepaalde: 4-2.