Zwitsers zien soort Ajax in FC Basel na Europees succes

FC Basel heeft geschiedenis geschreven door donderdag ten koste van Tottenham Hotspur na het nemen van strafschoppen door te gaan naar de halve finales van de Europa League. De eerste halve finale in een Europees toernooi in de clubhistorie is tekenend voor de prestaties van de laatste jaren.

Zwitsers zien soort Ajax in FC Basel na Europees succes

Inmiddels zijn de Zwitsers tijdens de loting door Ruud van Nistelrooy voor de halve finales gekoppeld aan het Engelse Chelsea.

Grote man tegen Tottenham aan de zijde van Basel werd doelman Yann Sommer. Hij keerde de eerste strafschop van Tom Huddlestone en zag even later Emmanuel Adebayor over schieten. 'We hebben Tottenham uitgeschakeld en staan in de halve finale. Ik ben sprakeloos', liet hij optekenen in Zwitserse media.

Sinds dit seizoen wordt Basel geleid door een trainer die bij sommigen misschien een bel doet rinkelen. Murat Yakin, geboren Zwitser met de Turkse nationaliteit, maakte als speler van Grasshoppers in september 1996 tegen Ajax (groepsfase Champions League) met een snoeihard afstandsschot de enige goal van de wedstrijd. Ploeggenoot destijds was Johann Vogel, die drie jaar later naar PSV zou vertrekken.

TopscorerAanvoerder Marco Streller (31, foto linksboven) en collega-spits Alexander Frei (33) zijn de meest bekende namen bij FC Basel. Beiden zijn ervaren internationals van Zwitersland met diverse eindtoernooien achter hun naam en Streller is huidig topscorer van de Zwitserse Super League (veertien goals).

In hun schaduw ontpopt Mohamed Salah zich bij Basel als een groot talent. De pas twintigjarige middenvelder annex aanvaller kwam vorige zomer over van het Egyptische Arab Contractors. Tegen Tottenham trok hij donderdag met zijn elfde treffer in een officiële wedstrijd de stand gelijk na de openingsgoal van Michael Dawson. In de Zwitserse krant Blick zijn positieve geluiden ontstaan door de primeur die de club bereikt heeft. Het vertrouwen van supporters is hoog; uit een poll van de krant blijkt dat een krappe meerderheid gelooft in de eindzege van de Europa League.

AjaxDe chef sport van de krant, Felix Bingesser, vergelijkt de prestatie van FC Basel met de situatie van Ajax. 'Basel is een club in een kleine competitie, die nationaal zelden honderd procent hoeft te geven maar internationaal al jaren meedoet.'

Gek is die vergelijking niet. De club heeft een punt voorsprong op nummer twee Grasshoppers en daarmee maakt het kans op de zevende landstitel in tien jaar. Er staan wel nog tien speelronden op het programma. Ook internationaal laat Basel zien een lastige tegenstander te zijn. De ploeg reikte vorig seizoen tot de laatste zestien van de Champions League met onder meer goede resultaten tegen Manchester United (foto midden: thuis 2-1, uit 3-3).

JubileumDe zes kampioenschappen in de afgelopen negen seizoenen vormen ruim een derde van het totale aantal eindzeges van Basel in eigen land. Vijftien keer werd de club kampioen van Zwitserland. De unieke prestatie in de Europa League en de kans op een nieuwe landstitel zouden een mooie bekroning zijn op het 120-jarige jubileum van de club.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen