Zwitsers vinden 53 verdachte bankrelaties inzake WK's

Reacties

Openbare aanklager Michael Lauber heeft woensdag voor het eerst wat inzicht gegeven in het lopende Zwitserse onderzoek naar de toewijzing van diverse WK's door de wereldvoetbalbond FIFA. Daarbij zijn 53 mogelijke gevallen van witwassen ontdekt.

Zwitsers vinden 53 verdachte bankrelaties inzake WK's

Het speurwerk van de Zwitserse autoriteiten richt zich in eerste instantie op mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Lauber meldde op een persconferentie dat het onderzoek 'groot en complex' is. 'Ik kan niet zeggen hoe lang dit gaat duren.'

Wel onthulde Lauber dat er 53 verdachte bankrelaties worden onderzocht, die te maken zouden kunnen hebben met de toewijzingen van de eindtoernooien. Bovendien is er voor negen terabyte aan data, dat gelijk staat aan 700 miljoen Word-documenten van A4-formaat, in beslag genomen. Lauber sluit niet uit dat hij onder anderen FIFA-voorzitter Sepp Blatter nog gaat verhoren.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond plaatst eveneens zijn vraagtekens bij de handelswijze van de FIFA-officials, die zich niet aan de interne gedragscodes zouden hebben gehouden bij de toewijzing van de bewuste WK's. Dat liet voorzitter Cornel Borbély van die afdeling woensdag weten.

Het onderzoek naar de toewijzing van de WK's staat los van het FBI-onderzoek dat loopt naar mogelijke corruptie bij de FIFA in het algemeen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.