Zwitserland verdedigt Italië uit de recordboeken

Zwitserland heeft in het groepsduel tegen Chili (1-0 verlies) de langste reeks zonder tegendoelpunt op een WK op zijn naam gezet. Het team van bondscoach Ottmar Hitzfeld verbeterde het WK-record van Italië met negen minuten tot 558 minuten.

De Zwitserse reeks zonder tegengoal loopt vanaf het WK 1994 toen het in de achtste finale tegen Spanje in de 86ste minuut moest toezien hoe Txiki Begiristain namens Spanje de 3-0 op het scorebord zette. Vervolgens hield sluitpost Pascal Zuberbühler tijdens het gehele WK 2006 de nul. De huidige doelman Diego Benaglio zag tijdens dit eindtoernooi Spanje niet scoren en moest tegen Chili pas in de 75ste minuut vissen na een kopbal van Mark González.

Het oude record van Italië kwam tot stand tijdens de WK’s van 1986 en 1990. In de laatste wedstrijd van de Italianen op het WK 1986 kregen de Azzurri tegen Frankrijk in de 57ste minuut de laatste tegentreffer te verwerken. Yannick Stopyra stelde met de 2-0 de kwartfinale voor Les Bleus veilig.

De Italiaanse goalie Walter Zenga hield vervolgens tijdens het WK 1990 in eigen land tot aan de halve finale zijn doel schoon totdat de Argentijnse spits Claudio Caniggia in de 67ste minuut de 1-1 binnenkopte. In de wedstrijden daarvoor kwamen Oostenrijk, Tsjechoslowakije, de Verenigde Staten, Uruguay en Ierland niet tot scoren tegen de Italianen.

Overigens behoudt Zenga wel zijn eigen record. Hij hield van alle keepers op een WK het langst zijn doel schoon tijdens het WK 1990 (517 minuten). (Tim Vos)