Zweden wil, Denemarken moet scoren in beslissend duel

Reacties

De Zweedse bondscoach Erik Hamrén wil dinsdag niet gokken op 'de nul' tijdens de return tegen rivaal Denemarken in de play-offs om een EK-ticket. Zweden verdedigt in Kopenhagen een 2-1 voorsprong. De Denen móéten scoren om kans te maken op plaatsing voor de eindronde, de bezoekers willen het liefst ook een goaltje meepikken.

Zweden wil, Denemarken moet scoren in beslissend duel

'We hebben aan 0-0 genoeg om het EK te bereiken, maar ik wil absoluut niet dat mijn mannen op dat resultaat gaan spelen', laat Hamrén in de Zweedse media weten. 'We moeten meteen vanaf het begin de aanval zoeken en fel zijn. We moeten met net zoveel moed spelen als tijdens de beginfase van de thuiswedstrijd.'

Waar Hamrén het uitdoelpunt van de Denen snel wil wegpoetsen, vestigt zijn tegenstander Morten Olsen juist al zijn hoop op die goal. 'De treffer die wij in Solna hebben gemaakt, kan cruciaal zijn', blikt de Deense keuzeheer vooruit op de UEFA-website. 'We verliezen niet graag, maar zijn tevreden met de 2-1 stand.'

De doelpunten moeten dinsdag van twee excentriekelingen komen. Bij Zweden staat supervedette Zlatan Ibrahimovic, zaterdag in het thuisduel één keer trefzeker, in de punt van de aanval en bij Denemarken is Nicklas Bendtner (bovenste foto, links) de spits. Afgaande op de cijfers van beide aanvallers in de kwalificatiereeks trekken de Zweden aan het langste eind.

Zlatan Ibrahimovic in extase nadat hij zijn land vanaf de penaltystip op 2-0 heeft gezet in het play-off-duel om een EK-ticket met Denemarken.
Zlatan Ibrahimovic in extase nadat hij zijn land vanaf de penaltystip op 2-0 heeft gezet in het play-off-duel om een EK-ticket met Denemarken.

Ibrahimovic kwam in negen wedstrijden namelijk tot evenveel goals en gaf één assist. 83 procent van zijn passes kwam aan en 58 procent van zijn schoten was op doel. Bendtner scoorde in negen duels twee keer en gaf drie assists. 57 procent van zijn passes belandde bij een medespeler en 33 procent van zijn inzetten was op doel.

Maar niet alleen spits Bendtner blijft bij Denemarken achter als het om doelpunten gaat. De hele ploeg scoort nauwelijks. In de kwalificatiereeks werden er slechts acht treffers geproduceerd in tien duels. 'Dat moet veel beter', geeft ook ex-Ajacied Christian Eriksen aan tegenover Ekstrabladet. Zelf is hij ook niet bijster doeltreffend als international (56 duels, zes goals), terwijl hij bij Tottenham Hotspur veel vaker scoort (25 goals in 97 duels). 'Maar dat is niet met elkaar te vergelijken. Bij Tottenham spelen we anders en krijg ik meer kansen.'    

Het duel tussen de Scandinavische rivalen Denemarken en Zweden gaat dinsdag om 20.45 van start in Kopenhagen. Zweden kan zich voor de vijfde keer op rij plaatsen voor een Europese eindronde. Sinds het EK van 2000 miste het nooit een editie. Daarvoor was het enkel actief op het EK van 1992 in eigen land. Denemarken plaatste zich al acht keer en won het toernooi in Zweden in 1992.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.