Zwalkend Sparta kan opmars Veendam niet stoppen

BV Veendam heeft zich maandagavond door een zege op Sparta gemeld in de hoogste regionen van de Jupiler League. De Rotterdamse bezoekers liepen in het hoge noorden tegen alweer de twaalfde nederlaag van het seizoen aan: 3-1. Bovendien was het de eerste thuisoverwinning tegen Sparta in de clubhistorie van de noorderlingen.

Anco Jansen (foto) tekende na 29 minuten spelen voor de openingstreffer. Hij profiteerde van slecht uitverdedigen van Sparta-goalie Oscar Moens. Zijn zwakke uittrap was de aanleiding voor het doelpunt, al had ook Janssen zijn aandeel. Hij verschafte zich met een knappe beweging voldoende ruimte om beheerst af te ronden.

Vlak na het openingsdoelpunt kreeg Michiel van den Berg een ideale kans op de gelijkmaker. Zijn uiterste poging raakte echter de paal. Vlak na rust kreeg Sparta-middenvelder Marten de Roon eveneens een fraaie kans, maar ook hij faalde in de afwerking.

Door de Rotterdamse doelpuntendroogte, de clubtopscorer Johan Voskamp zat de gehele wedstrijd op de bank, kon Michael Jansen het duel beslissen. Eerst klopte hij rechtsback Henk Dijkhuizen en zorgde hij koppend – Angelo Cijntje was de aangever – voor de 2-0. In de slotfase maakte Jansen zijn persoonlijke feestje compleet, door na opnieuw slecht uitverdedigen ook de 3-0 binnen te schieten.

De eretreffer van Nathan Rutjes kon het leed voor Sparta slechts enigszins verzachten. Door de verliespartij lijkt het seizoen er voor de Rotterdammers op te zitten. De ploeg van interim-trainer Jos van Eck moet het vooralsnog met een twaalfde positie doen.

Veendam draait daarentegen uitstekend. De huidige nummer vier van de Jupiler League draait bovenin de vierde periode mee en heeft op de ranglijst maar drie punten achterstand op nummer drie Helmond Sport. Foto: VI Images