Zwalkend Ajax ontsnapt aan blamage op avond van Mühren

Na de forse competitienederlaag bij PSV (4-0) wilde Ajax in het bekerduel met FC Volendam op zoek naar eerherstel. De Amsterdammers wonnen weliswaar na verlenging (4-2) maar van eerherstel was absoluut geen sprake.

Zwalkend Ajax ontsnapt aan blamage op avond van Mühren

Voorafgaand aan het duel was er een minuut stilte voor de vorige week overleden Gerrie Mühren, die in het verleden voor beide clubs uitkwam. Zijn neefje Robert was echter de enige FC Volendam-speler die met een rouwband speelde; de wens van de familie van de voormalige middenvelder die was gebrouilleerd met de club uit zijn eigen dorp. De Ajacieden droegen er overigens wel allemaal een.

Ajax-trainer Frank de Boer begon in vergelijking met de wedstrijd bij PSV met een compleet andere voorhoede. Danny Hoesen (centrumspits) en Lucas Andersen (linksbuiten) maakten hun entree, terwijl Lasse Schöne (rechtsbuiten) was doorgeschoven vanuit het middenveld.

Twee van die drie, Hoesen en Andersen, zorgden voor rust met een coproductie voor 1-0. De Deen speelde Hoesen in, kreeg de bal terug en schoot in de korte hoek raak. Schöne, de derde 'nieuwe' spits, was een minuut daarvoor met een vrije trap al dicht bij de openingstreffer geweest, terwijl ook aanvoerder Siem de Jong twee kansen kreeg.

Mühren
Na rust kwam Volendam beter in de wedstrijd en het had kort na de hervatting zelfs op gelijke hoogte moeten komen. Mühren bood teamgenoot Brandley Kuwas een niet te missen kans, maar met een uiterste krachtsinspanning gleed Daley Blind de bal nog uit het doel. Even later was het wél raak. Na een schot op de paal van Damiën Menzo kwam de bal bij Kuwas, die Mühren in staat stelde de 1-1 binnen te tikken.

Robert Mühren: twee goals op een emotionele avond.
Robert Mühren: twee goals op een emotionele avond.

Hij passeerde daarmee Jasper Cillessen, die volgens afspraak in het bekertoernooi keept in plaats van Kenneth Vermeer. In de strijd om een basisplek, die losbarstte na de recente fouten van Vermeer, kon Cillessen zich woensdagavond niet echt onderscheiden.

In de slotfase waren er aan beide kanten nog mogelijkheden, maar het spektakel barstte pas in de verlenging los. Uitgerekend uitblinker Mühren leek, op de voor hem zo emotionele avond, voor een sensatie te zorgen door 1-2 binnen te schieten, maar daarna was het op voor de Volendammers. Schöne schoot uit een vrije trap de 2-2 binnen, Hoesen volleerde de 3-2 achter doelman Theo Timmermans. Schöne maakte er zelfs nog 4-2 van. Opvallend was dat verschillende Ajacieden kramp kregen tegen het einde van het duel.

Door de benauwde overwinning voorkwam Ajax een nieuwe bekersof in eigen huis, nadat het in de vorige twee seizoenen telkens door AZ werd uitgeschakeld in de Amsterdam Arena.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen