Zwakke eerste helft wordt FC Groningen fataal

Het Europese avontuur van FC Groningen is alweer voorbij. De noorderlingen lieten zich voor rust aftroeven door een gretiger Aberdeen en konden de opgelopen schade in de tweede helft niet herstellen: 1-2.

Om zich voor te bereiden op de Europa League-campagne werkte FC Groningen vóór de duels met Aberdeen vier oefenduels af. Daardoor werd volledige scherpte en fitheid verwacht, maar in de eerste helft van de return leek het alsof trainer Erwin van de Looi zijn spelers vanmiddag nog van de camping had geplukt.

Groningen, dat vorige week in Aberdeen verdienstelijk 0-0 had gespeeld, oogde futloos in de uitverkochte Euroborg. De zesde minuut was exemplarisch. Eric Botteghin (foto) speelde véél te kort terug op de debuterende doelman Sergio Padt, waardoor Adam Rooney tussenbeide kwam. Met een uitgestoken arm voorkwam Padt een achterstand.

De 0-1 kwam er in de 25ste minuut alsnog door een benutte strafschop van Rooney. De strafschop werd veroorzaakt door Botteghin, die licht contact maakte met Jonny Hayes. Gronings appèl voor buitenspel mocht niet baten. Zeven minuten later was het weer raak en de manier waarop was tekenend. De lob van Rooney stuitte via de lat terug in het veld, waar de verdedigers van Groningen toekeken hoe de veel gretigere Nial McGinn de rebound omzette in een doelpunt. Weer waren er verdenkingen van buitenspel.

Jamie Langfield kan ondanks een uiterste krachtsinspanning een doelpunt van Maikel Kieftenbeld niet voorkomen.

De aansluitingstreffer van Maikel Kieftenbeld (kopbal) in de slotminuut van de eerste helft gaf de timide thuisploeg hoop én energie. Na de pauze, waarin Erwin van de Looi de verder zwak presterende Kieftenbeld inruilde voor Jarchinio Antonia, maakte Groningen het de Schotten zeer lastig. Tjaronn Chery, Nick van der Velden, Michael de Leeuw en Filip Kostic stuitten stuk voor stuk op doelman Jamie Langfield, terwijl Chery's roep om een strafschop ook geen gehoor kreeg.

Het Groningse offensief bloedde in de loop van de tweede helft dood. Daardoor komt het eerste Europese avontuur van Groningen sinds 2007 al na een ronde ten einde. Daarmee voltrekt zich vanuit Nederlands perspectief weer een treurig scenario, want net als vorig seizoen (toen FC Utrecht geëlimineerd werd door Differdange) vindt een Eredivisie-club zijn waterloo in de eerste voorronde van de Europa League. Aberdeen mag het in de derde voorronde tegen Real Sociedad proberen. In die ronde stroomt ook PSV in. Botev Plovdiv of Sankt Pölten wordt de tegenstander van de Brabanders.