Zwakke eerste helft breekt Ajax op tegen Spartak

Ook de tweede wedstrijd in de achtste finales van de Europa League stapte Spartak Moskou als winnaar van het veld tegen Ajax. Na de 1-0 zege in Amsterdam volgde in Moskou een 3-0 overwinning.

De Russen waren in de eerste helft uitstekend op dreef en trokken zo de zege naar zich toe. De Amsterdammers herstelden zich na rust meer dan behoorlijk, maar pech en enkele knappe, doch zeer onorthodoxe, reddingen van Andrey Dykan voorkwamen dat Ajax tot scoren kwam.

Ajax-coach Frank de Boer vertrouwde op dezelfde elf die tegen Willem II zondag een 3-1 zege boekte. Bij Spartak Moskou was de belangrijkste wijziging dat Welliton nu wel aan de aftrap stond. Of de inbreng van de Braziliaanse spits daar de oorzaak van was is niet bekend, maar de Russen leken een compleet andere ploeg dan een week geleden in de Arena.

Waar in Amsterdam de middenlijn een grens leek die op geen enkele manier overschreden mocht worden, liep de thuisploeg Ajax fors onder de voet in de eerste helft. Daarnaast leken de Amsterdammers maar moeilijk overweg te kunnen met het kunstgrasveld dat voor een hoge balsnelheid zorgde. Linksback Evgeniy Makeev mocht al in openingsfase tot aan Jeroen Verhoeven doorlopen, maar zag zijn inzet stranden op het lijf van de Ajax-goalie. Ook Dmitri Kombarov kreeg een goede kans, maar in vrije positie schoot hij naast.

Na 21 minuten brak het zwakke Amsterdamse verzet dan ook. Alex, die in Amsterdam matchwinner werd met een prachtig schot, dreigde en trok zo de Ajax-verdediging naar zich toe. De Braziliaanse spelmaker had toen al lang gezien dat Dmitri Kombarov daardoor van veel vrijheid genoot en stelde de linkerflankspeler de score te openen.

Kort daarna had de ploeg van De Boer het enige wapenfeit voor rust. Het schot van Christian Eriksen daalde echter net iets te laat zodat het niet verder kwam dan het dak van het doel. Als antwoord stelde Spartak orde op zaken. Dmitri Kombarov spleet met een goede pass de Ajax-verdediging waar Welliton gretig gebruik van maakte en voor 2-0 zorgde.

Met Eyong Enoh en Araz Özbiliz voor de door Aiden McGeady weggespeelde Daley Blind en de fletse Miralem Sulejmani poogde De Boer na rust de wedstrijd te doen kantelen. Na negen minuten in de tweede helft werd de missie voor Ajax al onmogelijk. Alex bewees nogmaals over een voortreffelijk linkerbeen te bezitten toen hij een vrije trap hard met een curve van 25 meter in het Ajax-doel schoot voor 3-0.

Met de moed der wanhoop trachtte Ajax nog wat aan de enorme achterstand te doen en Eriksen was twee keer zeer dichtbij. Eerst raakte de Deen de lat na een vlammend schot waar Dykan nog net een vingertje tegen kreeg. Even later reageerde de Spartak-goalie uitstekend op een schot van Eriksen. Met Darío Cvitanich voor de jonge spelmaker van de Amsterdammers speelde De Boer zijn laatste troefkaart.

Ajax bleef kansen krijgen maar had pech dat Özbiliz na een mooie actie op de lat schoot en dat Cvitanich van vlakbij zijn inzet, zeer onorthodox gekeerd zag worden door Dykan. De treffer die Ajax minimaal verdiende bleef ook uit toen Siem de Jong hard uithaalde. Weer kreeg de Spartak-keeper er een handje tegen.

Het stond symbool voor de pech en het gebrek aan effectiviteit dat Ajax tegen Spartak Moskou opbrak. Buiten de eerste helft van de return speelden de Amsterdammers prima en creëerden volop kansen, maar liep het stuk op een keeper die de meest rare ballen eruit haalde en een ploeg die genadeloos wist om te gaan met de kansen die het kreeg. Foto: VI Images