Zuid-Korea ten koste van Irak eindelijk weer in finale

Zuid-Korea heeft zich voor het eerst sinds 1988 weer geplaatst voor de finale van het toernooi om de Azië Cup. In de halve finale was de nummer drie van vier jaar geleden met 2-0 te sterk voor Irak.

In het eerste duel van de halve eindstrijd was Zuid-Korea de enige ploeg die aanspraak maakte op een finaleplaats. De ploeg van bondscoach Uli Stielike gaf nauwelijks kansen weg en incasseerde net als in de voorgaande vier wedstrijden opnieuw geen doelpunt.

Omdat Jung-Hyub Lee voor rust raak kopte uit een vrije trap van Jin-Su Kim en Yong Gwon-Kim vijf minuten na de hervatting raak schoot van buiten het strafschopgebied, boekte Zuid-Korea de negende zege in de laatste veertien Azië Cup-duels.

Opmerkelijk genoeg verloor de tweevoudig kampioen van Azië in die serie geen enkele keer in officiële speeltijd. Tijdens de laatste twee toernooien verloor Zuid-Korea op weg naar de derde plaats in de halve finale twee keer na penalty's.

Die indrukwekkende reeks resulteerde dit keer wél in een finaleplaats, de eerste in 27 jaar. Dinsdag zal blijken wie de tegenstander wordt: gastland Australië of de Verenigde Arabische Emiraten. De eindstrijd is op 31 januari in Sydney.