Zuid-Europa domineert halve finales Europees voetbal

Reacties

Zuid-Europa regeert in de Champions League en Europa League. Van de acht halvefinalisten komen er zes uit Spanje of Italië. Met name de prestatie van het laatstgenoemde land is zeer opvallend.

Zuid-Europa domineert halve finales Europees voetbal

Het Italiaanse voetbal verkeerde de afgelopen jaren immers in een sportieve malaise. In de voorbije vijf seizoenen bij elkaar, leverde de Serie A in totaal slechts twee halvefinalisten af. Juventus reikte vorig seizoen tot de laatste vier van de Europa League, terwijl Internazionale in 2010 doordrong tot de halve finale van de Champions League. De Nerazzurri wonnen het toernooi uiteindelijk; het was de laatste keer dat een Italiaanse club beslag legde op een Europese hoofdprijs.

Dit seizoen wordt het lange wachten mogelijk beëindigd, want met Fiorentina, Napoli (EL) en Juventus (CL) is de Serie A zéér goed vertegenwoordigd bij de loting in Nyon, die om 12.00 uur aanvangt. De laatste keer dat de Serie A meer dan twee clubs afleverde aan de halve finales van de Europese toernooien was in het seizoen 2002/03. Toen waren het er zelfs vier: Internazionale, AC Milan, Juventus (CL) en Lazio (UEFA Cup). Milan elimineerde Inter en won de eindstrijd van het miljoenenbal na strafschoppen van Juve. Lazio werd in de halve finale uitgeschakeld door FC Porto.

Italië is trots, maar voor Spanje is het aantal van drie halvefinalisten (Sevilla EL, Barcelona en Real Madrid CL) niets meer dan een normale prestatie. Vorig seizoen leverde de Primera División zelfs vier ploegen af aan deze fase van het Europese seizoen (Sevilla en Valencia EL, Real Madrid en Atlético Madrid CL). Sevilla legde beslag op de Europa League door Benfica te verslaan, terwijl Real Madrid de volledig Spaanse CL-finale tegen Atlético in zijn voordeel beslechtte.

Doordat Spanje in Europa blijft heersen en Italië een wederopstanding meemaakt, is de rest van Europa slecht vertegenwoordigd. Vooral het feit dat Duitsland slechts één halvefinalist (Bayern München, CL) aflevert is opvallend. Frankrijk heeft na de uitschakeling van Paris Saint-Germain en AS Monaco in de CL geen enkele Europese deelnemer meer. Engeland raakte zijn laatste vertegenwoordiger (Everton) net als Nederland (Ajax) al tijdens de wintertijd (achtste finale Europa League) kwijt. Oekraïne zal echter trots zijn op Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat voor het eerst halvefinalist is in de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.