Zoektocht naar vervanger Elm een hels karwei voor AZ

AZ verkocht afgelopen weekend Rasmus Elm voor vijf miljoen euro aan CSKA Moskou. De Zweedse specialist bij standaardsituaties laat een gigantische erfenis na.

Zoektocht naar vervanger Elm een hels karwei voor AZ

Dat Elm zou vertrekken stond wel vast, want de middenvelder had bij AZ nog een contract voor slechts één seizoen. Desondanks zal het de Alkmaarse club zwaar vallen, want de international van Zweden was afgelopen seizoen betrokken bij liefst twintig doelpunten uit dode spelmomenten.

Elm scoorde in 2011/12 gerekend over alle competities dertien keer en bij alle gevallen was dat vanuit een spelhervatting. Zes van die dertien goals maakte Elm vanaf de strafschopstip, terwijl hij ook vijf keer met een directe vrije trap en twee keer direct uit een hoekschop doel trof.

Behalve doelpuntenmaker was Elm, die door zijn transfer naar CSKA bij AZ niet kan samenspelen met zijn broer Viktor, ook regelmatig aangever. Volgens de statistieken van Voetbal International liet de Zweed veertien keer een ploeggenoot scoren. Opmerkelijk: bij de helft van die assists gebeurde dat vanuit een corner.

AZ was tijdens de voorbije jaargang met vijftien doelpunten dan ook één van de gevaarlijkste Eredivisieteams bij dode spelmomenten. Alleen landskampioen Ajax presteerde met zestien doelpunten beter, maar dat ligt aan het feit dat de Amsterdammers twee penalty's meer benutten.

Het aandeel van Elm in het hoge rendement van AZ bij vrije trappen, hoekschoppen en penalty's in de Eredivisie is indrukwekkend. Bij dertien van de vijftien goals was hij doelpuntenmaker dan wel aangever. Het lijkt een onmogelijke opgave voor AZ om die erfenis op te vangen met de miljoenen die het voor de Zweed ontving. (Tim Vos) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's