Zlatan scoort, Schotten knokken met Faerøer

Gemakkelijk ging het niet, maar Schotland won wel van de Faerøer. De ploeg van Berti Vogts doet zodoende nog altijd mee in groep 5 voor de bovenste twee plaatsen. Zlatan Ibrahimovic bleek fit genoeg en hielp Zweden aan een eenvoudige zege.

Schotland won met 3-1 van de Faerøer, maar de ploeg van bondscoach Berti Vogts had allesbehalve een gemakkelijke middag tegen de voetbaldwerg. Vogts en zijn mannen waren nog wel gewaarschuwd, want een jaar geleden waren zij op de Faerøer nog verrast met een 2-2 gelijkspel. Zo'n uitslag zat er zaterdagmiddag ook lange tijd in. De Schotten begonnen nog goed aan het duel, met een vroege voorsprong dankzij een fraaie volley van Neil McCann in de achtste minuut. Maar nadat de Schotten verzuimden het verschil uit te bouwen, kwamen de bezoekers sterk terug. Dat resulteerde in de 36ste minuut in de verdiende gelijkmaker van Julian Johnsson. Vlak voor rust zette Paul Dickov Schotland onverwacht weer op voorsprong. Tot de 74ste minuut moesten Vogts en zijn mannen op hun hoede zijn voor de soms gevaarlijke Scandinaviërs. Totdat invaller Jamie McFadden in de 74ste minuut met een intikker het duel besliste.

Zweden deed wat het moest doen. Met de herstelde Zlatan Ibrahimovic (foto) in de basis, hadden de Scandinaviërs geen kind aan San Marino. De ploeg van bondscoaches Tommy Söderberg en Lars Lägerback won met 5-0 dankzij treffers van Mattias Jonson, Andreas Jakobsson, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström en nogmaals Ibrahimovic. De laatste twee doelpunten kwamen tot stand vanaf de strafschopstip.

Kroatië maakte geen fout tegen Andorra. De Kroaten, die met Bulgarije, België en Estland nog in gevecht zijn in groep 8, wonnen met 3-0 het uitduel. Al na zeventien minuten was de wedstrijd feitelijk beslist na treffers van Robert Kovac en Josip Simunic. Rosso bepaalde de eindstand op 3-0.

Finland won met 2-1 van Azerbeidzjan en mag zodoende nog hopen op de tweede plaats in groep 9. De Finnen speelden vanaf de 42ste minuut tegen tien opponenten na een rode kaart voor Achmedov. Toch moest de ploeg van coach Antti Muurinen tot het einde knokken. Via Teemu Tainio en Mika Nurmela kwam Finland op een 2-0 voorsprong, maar een late treffer van Farroekh Islajlov bracht de spanning terug. Een gelijkmaker bleef echter uit.