Zlatan bewijst: dertig is het nieuwe twintig

Reacties

Manchester United neemt het een week na het winnen van de League Cup in de Premier League op tegen AFC Bournemouth. VI's Süleyman Öztürk over het fenomeen van The Mancunians: Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan bewijst: dertig is het nieuwe twintig

Een verpletterende indruk maakte hij misschien niet, in eerste instantie dan. Wie de statistieken van de finale om de League Cup bekijkt, komt vanzelf tot de volgende ontdekking: van alle spelers van Manchester United die de hele wedstrijd speelden, had Zlatan Ibrahimovic de minste balcontacten. Toch was zijn impact maximaal.

Deze week werd dat perfect uitgelicht in het programma Monday Night Football op Sky Sports. Jamie Carragher en Gary Neville spraken over de invloed van de Zweed en lieten de cruciale minuut zien in aanloop naar de beslissende 3-2 in het duel met Southampton. De aanvaller kopte twee keer een bal weg uit zijn eigen zestienmetergebied en stond daarna precies op de plek waar de bal op zijn hoofd leek te vallen. Vrijwillig.

Zlatan Ibrahimovic is wandelend de beste. Hij is uitgekookt, slim en heeft in Italië ingezien dat talent in functie moet staan van het eindresultaat. Sindsdien telt hij zijn prijzen als ware het oorlogstrofeeën. 'Nr 32', luidde het korte commentaar bij de foto waarin hij in kleermakerszit de League Cup presenteert aan zijn 23 miljoen volgers op Instagram.

Nr 32

Een bericht gedeeld door IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) op

Aanvankelijk bestonden er twijfels. Of hij als man op middelbare leeftijd wel meekon in het moordende tempo van de Premier League. In een land bovendien waar altijd al is getwijfeld aan zijn kwaliteiten. Zo zei Martin O'Neill in 2006 over de Zweed: Good grief, he is the most overrated player on the planet.

In de loop van dit seizoen schatte Michael Owen als analist van BT Sport in dat Ibrahimovic onmogelijk in zijn eentje de hele aanval van Manchester United kon dragen. De spits logenstraft die woorden bijna wekelijks. Hij laat zien dat de werkelijkheid misschien een andere is, dat de Premier League als competitie misschien wat overschat is. Het is Zlatan die zijn eigen tempo dicteert.

Zijn trainer kon het overigens niet laten nog een kleine sneer uit te delen richting Owen. 'Zlatan maakte in minder dan zes maanden meer goals voor Manchester United dan de vijf van Owen tussen 2009 en 2012', meende José Mourinho. Geen speld tussen te krijgen.

Meer nog dan zijn goals is het zijn charisma waarmee Zlatan het verschil maakt. Hij gaf Manchester United weer smoel, de fear factor op weg naar de volgende landstitel. Hij beïnvloedt de kleedkamer met zijn karakter en persoonlijkheid en laat iedereen om zich heen op ondubbelzinnige wijze weten wat uiteindelijk het doel is: winnen. Overeind blijven in de strijd.

I choose the challenge, I accept the challenge and I will finish the challenge. Een kleine twee maanden geleden legde Zlatan in een Zlatanesk interview uit waarom hij voor Manchester United had gekozen. Thierry Henry schiet een paar in keer de lach. Het is de verfijnde humor waarmee de Zweed zichzelf en het voetbal analyseert en relativeert. Met een dikke knipoog meent hij onder meer dat het tijd kost eer Manchester United weer helemaal bovenstaat. In het maffia-Engels van Ibrahimovic: It took God seven days to make the world, it will take a little bit more for me.

Op de ranglijst is de progressie misschien niet direct te zien. Manchester United staat zesde. Toch bestaat er een verschil tussen het United dat op 23 oktober kansloos met 4-0 verloor op Stamford Bridge en de zestien wedstrijden daarna. Sinds de nederlaag bij Chelsea verloren The Mancunians in de competitie niet meer en is er op Chelsea na geen club die beter presteert.

Met Zlatan zelf is ook iets geks aan de hand. Naarmate hij ouder wordt, lijkt hij steeds makkelijker en vooral vaker te gaan scoren. Tot zijn dertigste maakte hij 204 doelpunten in 457 wedstrijden. Daarna scoorde hij 214 keer in 258 duels. De Zweed is langzamer maar sneller dan ooit. Hij levert het ultieme bewijs dat dertig inderdaad het nieuwe twintig is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.