Ziyech inspireert Cabral en Twente tegen PEC

FC Twente heeft ook het vijfde thuisduel in het kalenderjaar 2016 winnend afgesloten. De Tukkers rechtten de rug tegen PEC Zwolle na rust dankzij sterkhouders Hakim Ziyech en Jerson Cabral: 2-1.

Het mag dan financieel en bestuurlijk een puinhoop zijn bij FC Twente, op het veld gaat het dit kalenderjaar crescendo bij de Tukkers. Van de laatste negen competitiewedstrijden won de ploeg er zes - waarvan alle vier de thuisduels - en gingen er drie verloren. En dat terwijl de ploeg in 2015 nog serieus leek te moeten vrezen voor degradatie.

Het degradatiespook lijkt na de 27ste speelronde wel weggejaagd uit de Grolsch Veste, want ook in het vijfde duel in Enschede zegevierden trainer René Hake en zijn spelers. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want de bezoekers uit Zwolle speelden een aardige eerste helft. Al na negen minuten probeerde PEC-middenvelder Wouter Marinus het met een kopbal, die maar net over het doel van keeper Nick Marsman ging.

Een kleine twintig minuten later moest de goalie zich wel inspannen toen diezelfde Marinus zijn doel uit een vrije trap onder vuur nam. De bal die hij om de muur krulde kon de keeper nog wegboksen, maar uit de daaropvolgende voorzet van Dirk Marcellis opende Kingsley Ehizibue de score. De voorsprong voor de Zwollenaren was een terechte, want in de eerste 45 minuten kreeg de thuisploeg weinig voor elkaar voor het doel van Mickey van der Hart.

PEC Zwolle viert de openingstreffer van Kingsley Ehizibue in de Grolsch Veste.

Hoe anders was dat na rust, toen Hakim Ziyech de stand al na twee minuten gelijktrok. Dat deed hij op aangeven van Chinedu Ede, die de bal vanuit het centrum aflegde op de smaakmaker van de Tukkers. De Marokkaanse middenvelder controleerde de bal, verlegde hem naar zijn linker en schilderde de bal in de linkerbovenhoek. Hij gaf daarmee het goede voorbeeld aan zijn maatje Cabral, die amper tien minuten later op vrijwel identieke wijze het doel vond.

Ook de ex-Feyenoorder kapte vanaf de rechterkant naar binnen en trof doel in de linkerhoek, maar werd daarbij wel geholpen door linksback Bart van Hintum die de bal onderweg toucheerde en daarmee zijn doelman kansloos liet. Daarmee tekende hij voor de eindstand, want eerdere doelpuntenmakers Ziyech (schot gered door Van der Hart) en Ehizibue (over) waren in de slotfase minder gelukkig. Zo kwam Twente na 27 speelronden aan 34 punten, goed voor de elfde plaats. PEC blijft met 38 punten achtste.