Ziyech dirigeert Twente tegen AZ naar laatste vier

Reacties

Dankzij een aantal briljante voetbewegingen van Hakim Ziyech heeft FC Twente zich voor het eerst in vier jaar tijd weer geplaatst voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. AZ had niets in te brengen tegen de ploeg van trainer Alfred Schreuder: 3-0.

Ziyech dirigeert Twente tegen AZ naar laatste vier

AZ reisde nog vol vertrouwen af naar Enschede in de wetenschap dat de weg naar de bekerfinale openlag, nu de voltallige topdrie al uit het toernooi ligt. Ondanks de bemoedigende start van 2015 tegen FC Dordrecht (2-0) en bekerhouder PEC Zwolle (1-1) hadden de Alkmaarders dinsdagavond in De Grolsch Veste helemaal niets in te brengen. Het weer op een 4-3-3-systeem overgeschakelde FC Twente was onder aanvoering van Ziyech een flinke maat te groot.

Ziyech stond in december tegen De Graafschap (2-4) met twee goals – waarvan één prachtige treffer vanuit de middencirkel – en één assist ook al aan de basis van de kwartfinaleplaats van de Tukkers. Tegen AZ blonk de 21-jarige spelmaker opnieuw uit. Nadat Renato Tapia al na drie minuten een waarschuwingsschot had afgeleverd met een bal tegen de paal, liep Twente dankzij twee briljante ingevingen van Ziych al voor rust uit naar een comfortabele 2-0 voorsprong.

Luc Castaignos staat op het punt FC Twente op voorsprong te zetten uit een voorzet van Hakim Ziyech.
Luc Castaignos staat op het punt FC Twente op voorsprong te zetten uit een voorzet van Hakim Ziyech.

Na 24 minuten stond de van SC Heerenveen overgenomen middenvelder met een gevoelvolle voorzet op Luc Castaignos aan de basis van de 1-0. De 22-jarige spits tikte de bal bij de tweede paal uit een moeilijke hoek slim onder AZ-doelman Esteban door. De Costa Ricaan had één minuut voor rust ook geen antwoord op een gekruld schot van Ziyech, die met zijn zwakkere rechterbeen raak schoot. In de 62ste minuut maakte hij met links een vrijwel identieke goal.

AZ verbleekte bij de brille van Ziyech. Trainer John van den Brom probeerde met het inbrengen van Aron Jóhannsson nog iets teweeg te brengen, maar ook met drie spitsen waren de Alkmaarders machteloos. Pogingen van Jóhannsson en Simon Poulsen waren een prooi voor Twente-doelman Sonny Stevens, waardoor AZ voor het eerst sinds 2010/11 ontbreekt in de halve finale. Uitgerekend in die jaargang stond Twente voor het laatst in de halve eindstrijd. Het won de KNVB-beker destijds.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.