Ziyech bouwt gestaag verder aan imposante cijfers

Reacties

Hakim Ziyech is tot nu toe de meest waardevolle Eredivisie-speler van het kalenderjaar 2015. De dirigent van FC Twente heeft ondanks het gitzwarte jaar van de Tukkers op basis van zijn statistieken steevast een hoog niveau gehaald.

Ziyech bouwt gestaag verder aan imposante cijfers

Zondag was de spelverdeler met nog maar eens twee assists opnieuw belangrijk voor Twente. Door zijn twee verzilverde voorzetten staat Ziyech inmiddels op vier assists dit seizoen. Samen met Maxime Lestienne (PSV), Edouard Duplan (ADO Den Haag) en Sheraldo Becker (PEC Zwolle) voert de middenvelder daarmee het klassement van meeste assists aan.

Dat Ziyech goud waard is voor Twente blijkt niet alleen uit zijn aantal assists. Hij scoorde ook al drie keer en creëerde liefst 28 (!) kansen. Dat is liefst tien meer dan iedere andere speler in de Nederlandse competitie.

Een van de drie competitiegoals van Hakim Ziyech dit seizoen was een penalty tegen Ajax. Hij verschalkte Jasper Cillessen met een Panenka-penalty.
Een van de drie competitiegoals van Hakim Ziyech dit seizoen was een penalty tegen Ajax. Hij verschalkte Jasper Cillessen met een Panenka-penalty.

Nóg veelzeggender is misschien wel dat Ziyech bij 25 van de laatste 26 doelpunten van Twente direct betrokken was. Zijn aandeel daarbij bestond in dat geval uit tien treffers en vijftien assists.

Kalenderjaar
De in de zomer van 2014 van SC Heerenveen overgenomen middenvelder is met tien treffers en zestien assists ook nog eens de meest waardevolle speler van de Eredivisie in dit kalenderjaar. Hoewel er nog drie maanden te gaan zijn, was hij al meer betrokken bij goals dan Lasse Schöne in 2014 (zie tabel).

Op de ranglijst van 2015 heeft Ziyech een voorsprong op Luuk de Jong van PSV, die met zeventien doelpunten en zeven assists een direct aandeel had in 24 treffers. Sébastien Haller completeert dat podium met zes verzilverde voorzetten en vijftien doelpunten (21).

Bovenstaande cijfers tonen ook waarom Ziyech de voorbije week het middelpunt van de belangstelling was. Hij besloot immers een interlandloopbaan bij Marokko te verkiezen boven Oranje. In de komende jaren zal blijken wat de imposante Eredivisie-cijfers voor waarde zullen hebben.  Duidelijk is in ieder geval wel dat Twente er wat de sportieve ambities betreft goed aan heeft gedaan in tegenstelling tot de nodige andere vaste waarden juist Ziyech te behouden.

Meest waardevolle spelers in de Eredivisie per kalenderjaar (2011-2015)
Speler Team Duels Goals Assists Totaal Jaar
Hakim Ziyech FC Twente 23 10 16 26 2015
Lasse Schöne Ajax 28 13 11 24 2014
Alfred Finnbogason SC Heerenveen 30 27 8 35 2013
Siem de Jong Ajax 35 18 12 30 2012
Dries Mertens PSV 33 19 15 34 2011

Bron statistieken: OPTA Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.