Zivkovic bezorgt Jong Oranje hoopvol gelijkspel

Reacties

Jong Oranje heeft in Doetinchem in een oefenwedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Portugal. Coach Art Langeler, die in principe afscheid neemt, zag debutant Richairo Zivkovic tegen de hoog aangeschreven Portugezen al voor rust uit een strafschop de eindstand bepalen.

Zivkovic bezorgt Jong Oranje hoopvol gelijkspel

Net als Thomas Ouwejan (AZ) en Gervane Kastaneer (ADO Den Haag) debuteerde de Utrecht-spits bij Jong Oranje. Op de Vijverberg was ook de eerste kans van Nederland voor hem, maar Villarreal-verdediger Edgar Ie voorkwam dat hij de score opende.

Jurjus
Na ruim een half uur kwam Portugal, dat met spelers als Rúben Neves (FC Porto), Gonçalo Guedes (Benfica) en Bruma (Galatasaray) op de proppen kwam, op voorsprong. Iuri Medeiros schoot raak uit een vrije trap. Doelman Hidde Jurjus, de PSV-goalie die terugkeerde op De Vijverberg, keek lijdzaam toe.

Nog voor rust kwam Oranje langszij. Ie beging in het strafschopgebied een overtreding op Ouwejan en Zivkovic benutte in zijn eerste wedstrijd voor Jong Oranje de daaropvolgende strafschop feilloos. In het tweede bedrijf kon Nederland, met onder anderen debutant Denzel Dumfries (Sparta) en voormalig De Graafschap-spits Vincent Vermeij als invallers, het verschil niet meer maken. Het was zelfs aan Jurjus te danken dat het bij 1-1 bleef.

Voor de nodige spelers was het duel van vanavond het laatste in Jong Oranje. Voor de volgende EK-kwalificatiecampagne, die start in september 2017, zijn alleen spelers die in of na 1996 geboren zijn speelgerechtigd. Nederland, dat ontbreekt op het EK van komende zomer, zal vanaf vandaag met alleen voor die kwalificatiereeks beschikbare spelers naar het EK van 2019 toe gaan werken.

Hoedt
Het merendeel van de selectie waarover Langeler vanavond beschikte was al van 'de lichting 1996'. Die spelers werd aangevuld met Jurjus, Joris van Overeem (AZ) en Wesley Hoedt (Lazio). Langeler had al laten weten dat Hoedt er voor het duel met de Portugezen nog wel bij zat omdat in overleg met bondscoach Danny Blind enkele spelers waren aangewezen die de coaches nog aan het werk wilden zien.

Ook spelers als Karim Rekik (Olympique Marseille), Ricardo Kishna (Lazio), Joost van Aken (SC Heerenveen), Joshua Brenet (PSV), Yassin Ayoub (FC Utrecht) en Nathan Aké (AFC Bournemouth) behoorden aanvankelijk tot de 'te oude' spelers van Jong Oranje, maar zij meldden zich al af. Brenet was van die afgehaakte spelers het gelukkigst; hij maakte zijn debuut bij de hoofdmacht van Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.