Zidane legt de lat al hoog met zijn charisma

Reacties

De negentiende speelronde van de Primera División begint zaterdagmiddag. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het trainersdebuut van Zinedine Zidane, de opvolger van de door Real Madrid ontslagen Rafael Benítez.

Zidane legt de lat al hoog met zijn charisma

De harten van de Real Madrid-fans gaan zaterdagavond om half negen weer sneller kloppen. De man aan wie het verwende publiek in Estadio Santiago Bernabéu tussen 2001 en 2006 zo veel plezier beleefde, debuteert als trainer van Los Galácticos. Door het ontslag van Benítez keert Zidane sneller dan verwacht terug op het hoogste toneel.

Zelden bewoog een speler zich met meer elegantie over het veld in de Madrileense voetbaltempel. De film Zidane: A 21st Century Portrait loopt niet over van spanning, maar toch vervelen de beelden geen moment. Gedurende anderhalf uur wordt Zidane nauwlettend gevolgd in het thuisduel met Villarreal in 2005. Zizou regeert, deelt orders uit en verdeelt het spel. Het charisma spat van de in Marseille geboren Fransman af.

Een enorm contrast met zijn voorganger, want het gebrek aan uitstraling werd Benítez bij Real wellicht wel fataal. Al hielden de resultaten ook niet over; Real staat derde in La Liga, met respectievelijk vijf en vier verliespunten meer dan Barcelona en Atlético. Door de snelheid van aanvallers Cristiano Ronaldo en Gareth Bale kon de Spaanse trainer niet altijd de verleiding weerstaan om op de tegenaanval te loeren, wat hem eveneens op flinke kritiek kwam te staan.

Onder anderen Luís Figo, David Beckham, Raúl en de Braziliaanse Ronaldo schitterden begin 21ste eeuw in het maagdelijk witte tenue van De Koninklijke, maar de regie was in handen van Zidane. Door de zware concurrentie van Barcelona en Valencia werd Real met Zidane in de gelederen slechts één keer landskampioen. Het hoogtepunt vond plaats in het seizoen 2001/02, toen de Champions League werd gewonnen. Zidane blonk uit en etaleerde zijn klasse in de finale tegen Bayer Leverkusen (2-1 winst) door van de rand van het zestienmetergebied de winnende met zijn linker binnen te volleren.

Op Spaanse bodem bezorgde Deportivo La Coruña Zizou het vaakst problemen in directe confrontaties. Vijf keer moest de spelmaker het hoofd buigen tegen Depor, dat over een positieve balans beschikt in duels met Zidane. Laat de ploeg uit A Coruña nu net zaterdagavond de tegenstander zijn. Van topspelers als Roy Makaay, Juan Carlos Valerón en Diego Tristán, die het Zidane eerder moeilijk maakten, is geen sprake meer bij Deportivo, al beleeft de club een sterk seizoen als nummer zeven van de ranglijst.

Voorzitter Florentino Pérez deed bij de presentatie van de Fransman waar hij goed in is: de druk opvoeren. 'Zidane weet wat het betekent om Real te leiden. Hij weet hoe moeilijk dat kan zijn, maar ik weet ook dat voor hem het woord onmogelijk niet bestaat.' Ook oud-ploeggenoten van de Fransman weten zeker dat Real Madrid bij hem weer in veilige handen is, zoals Ronaldo dat verwoordde.

Met de nieuwe veldheer aan het roer wordt de achtervolging op koploper Atlético Madrid en nummer twee Barcelona zaterdagavond ingezet. Het zijn echter niet alleen de resultaten die beter moeten, het publiek in Santiago Bernabéu verwacht elegant voetbal. Met dat laatste maakte Zidane zich als speler onsterfelijk bij Real, een status die hij als trainer in stand zal moeten houden. Een zware opgave, maar voor Zizou lijkt niets onmogelijk.

Programma
Barcelona 09-01
16:00
Granada
Getafe 09-01
18:15
Real Betis Sevilla
Sevilla 09-01
18:15
Athletic de Bilbao
Real Madrid 09-01
20:30
Deportivo La Coruña
Levante 09-01
22:05
Rayo Vallecano
Villarreal 10-01
12:00
Sporting Gijón
Real Sociedad 10-01
16:00
Valencia
Eibar 10-01
18:15
Espanyol
Las Palmas 10-01
18:15
Málaga
Celta de Vigo 10-01
20:30
Atlético Madrid
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.