'Zidane laat Real weer met frisheid en enthousiasme spelen'

Reacties

Bijna vijftien jaar na zijn Europese debuut voor Real Madrid tegen AS Roma, staat Zinedine Zidane als trainer van De Koninklijke opnieuw tegenover de Romeinen. Voorafgaand aan de clash tussen de vice-kampioenen van Spanje en Italië gingen de gedachten even terug naar het seizoen 2001/02.

'Zidane laat Real weer met frisheid en enthousiasme spelen'

Het was het jaar waarin Zidane de Champions League-finale tegen Bayer Leverkusen besliste met een fabuleuze volley. 'Er zijn veel verhalen over dat doelpunt', blikte Roberto Carlos terug op de website van de UEFA. 'Het enige goede aan die goal was mijn pass, de rest was geluk… Nee, even serieus. Dat schot van Zidane was gewoonweg fantastisch. Hij raakte de bal in alle opzichten perfect', aldus de voormalige verdediger van Real.

Destijds liet Zidane De Koninklijke swingen als voetballer, nu als trainer. Sinds de 43-jarige Fransman het overnam van de ontslagen Rafa Benítez, heeft Real weer kleur gekregen. 'Hij heeft voor frisheid en enthousiasme gezorgd binnen het team', looft Santiago Solari zijn oude ploegmaat. 'Het team heeft daarop gereageerd. En het moge duidelijk zijn dat dit nog maar het begin is', aldus de 39-jarige Argentijn, die vijf jaar voor Real speelde.

Zinedine Zidane strijdt met Damiano Tommasi om de bal tijdens zijn Europese debuut voor Real Madrid tegen AS Roma (1-1).
Zinedine Zidane strijdt met Damiano Tommasi om de bal tijdens zijn Europese debuut voor Real Madrid tegen AS Roma (1-1).

Zoals Zidane de Madrilenen in 2002 de negende Europa Cup I bezorgde, zo hoopt de club nu dat de nog onervaren hoofdtrainer voor La Undécima (de elfde, red.) zorgt. 'We weten wat deze competitie voor de club, mijzelf en de spelers betekent', zei Zidane zelf tijdens zijn persconferentie. 'Er is altijd druk omdat wij Real zijn, maar dat is prima. De spelers zijn gefocust en we staan er fysiek goed voor.' Alleen Gareth Bale ontbreekt door een blessure.

Vloek
Ook Roma heeft onlangs van trainer gewisseld. Luciano Spalletti nam het in januari over van Rudi Garcia. De laatste vier duels leverden stuk voor stuk een zege op. 'Roma heeft een erg goed team', zei Zidane dan ook met respect voor de opponent, die acht jaar geleden nog te sterk was in de achtste finale van de Champions League. Die zege is onderdeel van een vanuit Madrileens perspectief onheilspellende reeks van acht verloren confrontaties met Italianen sinds 1989.

Zidane is zich ervan bewust. 'Kunnen we onze vloek tegen Italianen doorbreken? Ik hoop het', aldus de voormalig Wereldvoetballer van het Jaar, die ook hoopt Francesco Totti te zien spelen. 'Het is een genot om hem op het veld aan het werk te zien.' De kans is echter groot dat de 39-jarige clubicoon bezig is aan zijn laatste seizoen. 'Moet hij stoppen?', zei Zidane desgevraagd. 'Dat is aan hem om te beslissen. Hij is in ieder geval erg belangrijk geweest voor Roma. Petje af.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.