Zidane kan in voetsporen treden van Cruijff en Rijkaard

Reacties

De man die Real Madrid in 2002 nog de Champions League bezorgde met een weergaloze volley, kan De Koninklijke nu als trainer ook naar Europees succes leiden. Zinedine Zidane zou daarmee in de voetsporen treden van een illuster rijtje.

Zidane kan in voetsporen treden van Cruijff en Rijkaard

Zidane bezorgde Real veertien jaar geleden zijn negende Europa Cup I met een prachtige volley in de eindstrijd tegen Bayer Leverkusen (2-1, foto midden). Nu zit de inmiddels 43-jarige Fransman op de bank als Real het op 28 mei opneemt tegen Atlético Madrid. Wint het net als in 2014 van de stadgenoot, dan is Zidane de zevende man die als voetballer én hoofdtrainer de beste van Europa is na Miguel Múñoz, Giovanni Tapattoni, Johan Cruijff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard en Pep Guardiola.

Dan moet Real wel nog even afrekenen met Atlético. Zidane weet dat het geen makkelijke opgave is. In 2014, toen hij nog assistent was van Ancelotti, ging het immers ook maar net goed (4-1 na verlenging). En als speler verloor de voormalige spelmaker twee finales met Juventus (in 1997 en 1998). 'We hebben nog niets bereikt. De finale kan beide kanten op gaan, maar we moeten vooral genieten', zei Zidane na de 1-0 zege op Manchester City. 'Het is een belangrijke dag.'

Zidane wilde zelf niet te veel eer opstrijken voor het bereiken van de finale. 'Ik ben de trainer van dit team, dus ik doe ongetwijfeld iets goed. Maar het gaat niet alleen om mij. De spelers zorgen ervoor dat je van voetbal kunt genieten. Ik hou van voetbal en als ik zie wat mijn spelers elke dag doen, maakt dat me gelukkig. De spelers verdienen dit. We speelden een tactisch goede wedstrijd en verdedigden als team', zei Zidane. 'En de fans stonden de hele tijd achter ons. Dat helpt altijd.'

Omdat Real net als in het heenduel (0-0) moeite had met scoren, bleef het desondanks tot de laatste minuut spannend. Elke tegengoal van City had fataal kunnen zijn. 'Ik zag geen zwak City, ze verdedigen goed', zei Zidane. 'Het resultaat bewijst dat wij het zwaar hadden. We hadden misschien een tweede goal kunnen maken, maar het is en blijft een halve finale', aldus Zidane, die zijn aandacht nu alweer verlegde naar de Primera División. Zondag wacht immers Valencia in de titelstrijd.  

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.