Zes weken schorsing Whelan na antisemitische uitspraken

Reacties

De Engelse voetbalbond (FA) heeft Dave Whelan zes weken geschorst. Ook kreeg de voorzitter van Wigan Athletic een boete van zo'n 65 duizend euro. Whelan werd gestraft vanwege de antisemitische uitspraken die hij eerder deze maand deed in een interview.

Zes weken schorsing Whelan na antisemitische uitspraken

Whelan verdedigde in gesprek met The Guardian zijn besluit om Malky Mackay aan te stellen als manager van Wigan, dat in 2013 degradeerde naar het Championship. Whelan stelde onder meer dat 'Joden meer dan andere mensen uit zijn op geld, ze zijn gewiekst. Maar dat hoeft totaal niet als een belediging te worden opgevat.'

Mackay had met vergelijkbare teksten in een sms-bericht eerder uitgehaald naar Paul Smith, een Joodse zaakwaarnemer. Smith zou het volgens de toenmalige manager van Cardiff City vervelender vinden dan andere niet-Joodse mensen om geld te verliezen. Daarop startte de FA ook al een onderzoek naar de 42-jarige Schot, die bij Wigan de Duitser Uwe Rösler opvolgt.

Nu Whelan na de aanstelling van Mackay zich ook waagde aan het uiten van aloude antisemitische vooroordelen sprong Johnson, in het verleden werkzaam bij de FA, ITV en het Engelse bid voor het WK 2018, op de bres voor de Joodse gemeenschap. 'De bond moet laten zien dat ze racisme uit het voetbal wil weren. Dit mag niet zomaar in de doofpot worden gestopt.'

Hoewel Whelan inmiddels zijn excuses heeft aangeboden en onder meer stelde dat hij 'honderden Joodse vrienden heeft', gaf de FA gehoor aan het verzoek van Johnson en ging na een onderzoek over tot een straf. De schorsing komt voor Whelan op een uiterst ongelegen moment, want de Wigan-voorzitter mag zich de komende zes weken op geen enkele manier bezighouden met de voetbalwereld. Dat betekent dus dat de gehele transferperiode aan hem voorbij gaat. En Wigan kan wel een kwaliteitsinjectie gebruiken, aangezien de club de 23ste plaats bezet in het Championship.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.