Zes Nederlanders bij besten Champ League

Zes Nederlandse spelers dingen mee naar de UEFA Awards voor beste voetballer van de Champions League. De Europese voetbalbond maakte de nominaties bekend voor beste spelers van het afgelopen seizoen.

Zes Nederlanders bij besten Champ League

Voor de genomineerden geldt een belangrijke voorwaarde, want een speler komt pas in aanmerking voor een nominatie als zijn ploeg de kwartfinale van de Champions League had bereikt. Dat is pech voor Roy Makaay, die ondanks zijn negen doelpunten in de twee groepsfases niet mag meedingen naar de titel van beste aanvaller.

Gevolg van deze voorwaarde is dat er een flink aantal spelers van één en dezelfde club op de toch al grote kieslijst staat. Zo leveren drie ploegen drie spelers voor de titel van Beste Verdediger: AC Milan, Juventus en opmerkelijk genoeg ook Real Madrid (Roberto Carlos, Michel Salgado en Fernando Hierro), dat defensief toch heel wat steken liet vallen. Er zijn meer opvallende kandidaten. Bij de zes keepers staat bijvoorbeeld de naam van Roberto Bonano, de allesbehalve betrouwbare sluitpost van Barcelona.

Tussen alle genomineerden staan zes Nederlanders en vier Ajacieden vermeld. Bij de zeventien kanshebbers voor de titel Beste Verdediger staan de namen van Ajacied Cristian Chivu en Barcelona’s Michael Reizger en Frank de Boer. Edgar Davids is de enige Nederlander bij de zeventien aangewezen middenvelders. En in de selectie van vijftien aanvallers zitten Ajacieden Andy van der Meyde, Zlatan Ibrahimovic en Steven Pienaar, Barcelona's Patrick Kluivert en Manchester Uniteds Ruud van Nistelrooy.

Een panel van voetbaldeskundigen (waaronder Marcello Lippi, Alex Ferguson, Gérard Houllier, Giovanni Trapattoni en Rinus Michels) bepaalt de winnaars van de awards, maar ook de stem van de bezoekers van UEFA.com telt mee.

De bezoekers van de website van de UEFA heben het in één verkiezing helemaal voor het zeggen, dat van doelpunt van het jaar. Op de lijst van 25 goals staan Zlatan Ibrahimovic (tegen Olympique Lyon), Ruud van Nistelrooy (tegen FC Basel) en Roy Makaay (tegen RC Lens).

Alle winnaars krijgen hun prijs uitgereikt aan de vooravond van de strijd om de Europese Supercup in Monaco.

Bekijk hier al onze video's