Zes kandidaten voor Ajax: van Louis tot de Nederlandse Pep

Reacties

Ajax moet door het vertrek van Frank de Boer op zoek naar een nieuwe trainer. Peter Bosz en John van den Brom worden genoemd, maar aan welke trainers zouden de Amsterdammers ook kunnen denken? VI presenteert zes meer en minder voor de hand liggende kandidaten.

Zes kandidaten voor Ajax: van Louis tot de Nederlandse Pep

Louis van Gaal
Hij zit nog altijd op zijn troon in Manchester, maar voor hoelang nog is al een tijdje de vraag. Als Manchester United dit seizoen afsluit zonder prijs en kwalificatie voor de Champions League, is de kans volgens Engelse media groot dat Van Gaal ondanks een nog eenjarig contract moet vertrekken.

Aangezien Van Gaal zijn carrière waarschijnlijk niet wil besluiten met een roemloos vertrek, zou Ajax er niet onverstandig aan doen een lijntje naar hem uit te gooien. Wie weet wil Van Gaal zijn loopbaan wel beëindigen met een slotstuk bij de club waar hij zijn grote doorbraak als coach beleefde. Hij is er immers altijd wel de man naar geweest om cirkels rond te willen maken... Met Van Gaal zou Ajax iemand krijgen die de Hollandse School en de Ajax-visie als geen ander kent, maar gezien zijn werk bij Oranje en Manchester United ook bereid is het over een totaal andere boeg te gooien.

Trainerscarièrre Louis van Gaal
Periode Club
1991-97 Ajax
1997-00 Barcelona
2000-02 Nederlands elftal
2002-03 Barcelona
2005-09 AZ
2009-11 Bayern München
2012-14 Nederlands elftal
2014-heden Manchester United

Erik ten Hag
Erik ten Hag heeft ten opzichte van Nederlandse trainers een andere achtergrond, door zijn verblijf tussen 2013 en 2015 bij Bayern München. Als trainer van het tweede elftal werkte hij onder de vleugels van Pep Guardiola.

De Nederlandse Pep liet met FC Utrecht dit seizoen een frisse wind waaien door de Eredivisie, met pragmatisch en direct voetbal. Ten Hag is een trainer die er niet voor schroomt zijn speelwijze aan te passen, om beter in te kunnen spelen op de sterke en zwakke punten van de tegenstander. Daarmee zou hij ten opzichte van de meer idealistische visie van De Boer voor een flinke stijlbreuk zorgen in Amsterdam. De aanpak van Ten Hag oogstte resultaat in de vorm van een finaleplaats in het KNVB-bekertoernooi en de vijfde plaats in de Eredivisie. Voor zijn eigen bijdrage werd Ten Hag onderscheiden met de Rinus Michels Award, de prijs voor trainer van het jaar.

Trainerscarrière Erik ten Hag
Periode Club
2012-13 Go Ahead Eagles
2013-15 Bayern München II
2015-heden FC Utrecht

Clarence Seedorf
Hij sprong in 2014 in het diepe, door zijn trainersloopbaan te starten bij AC Milan. Clarence Seedorf kreeg een contract voor tweeënhalf jaar, maar moest al na een half jaar het veld ruimen. Vooral omdat het niet meer boterde met de dominante president Silvio Berlusconi. Daarnaast was Seedorf op zijn beurt in aanvaring gekomen met een aantal spelers.

Na verloop van tijd heeft de Nederlander steeds meer erkenning voor zijn werk in Milaan gekregen. De trainers die na hem kwamen presteerden namelijk stuk voor stuk aanmerkelijk zwakker. Indien Ajax voor Seedorf zou kiezen, krijgt de club Hollandse School met een vleugje rauwe Italiaanse realiteitszin. Kom daar maar eens om in een trainer.

Trainerscarrière Clarence Seedorf
Periode Club
2014 AC Milan

Hein Vanhaezebrouck
Staat bekend als de kroonprins van de Belgische trainers. Vorig seizoen leidde Hein Vanhaezebrouck zijn club AA Gent naar de eerste landstitel in de historie. Deze jaargang maakte hij indruk door de club naar de achtste finales van de Champions League te sturen. Het waren ongekende hoogten voor de trainer, die zijn carrière startte in de krochten van het Belgische voetbal en zich langzaam omhoogwerkte.

Ploegen van Vanhaezebrouck spelen aanvallend en een systeem met drie centrale verdedigers is meestal het uitgangspunt. Variëren in zijn opstelling en tactieken doet Vanhaezebrouck echter graag en vaak.

Trainerscarrière Hein Vanhaezebrouck
Periode Club
2002-03 KFC Ingelmunster
2003 Harelbeke
2004-06 White Star Lauwe
2006-09 KV Kortrijk
2009 RC Genk
2010-14 KV Kortrijk
2014 AA Gent

Michael Laudrup
Dat Swansea City in de Premier League bekendstaat als een club met uitzonderlijk goed positiespel, is in grote mate te danken aan Michael Laudrup. De Deense ex-voetballer deed in Wales wat hij eerder bij Brøndby IF, Getafe, Spartak Moskou en Real Mallorca had gedaan: verzorgd voetbal spelen met matig materiaal. 'Je kunt spelers niet vragen om Cristiano Ronaldo of Lionel Messi te imiteren, maar de simpele dingen zijn vaak het effectiefst', sprak Laudrup na de 5-0 overwinning in de finale om het League Cup-toernooi tegen Bradford City in 2013. 'En een simpele pass kun je iedereen aanleren.' Dat deed Laudrup dan ook met veel succes in 2014/15 bij het Qatarese Lekhwiya. Sinds zijn vertrek uit het oliestaatje wacht hij op een nieuwe club.

Een groot struikelblok voor de komst van Laudrup is dat Ajax hem in de zomer van 2013 via een advertentie opriep om voor de rechtbank te verschijnen. Dat schoot volledig in het verkeerde keelgat bij de Deen. 'Het is het niet echt netjes van Ajax om Laudrup vijftien jaar na dato als een zwerver neer te zetten', reageerde zijn zaakwaarnemer Bayram Tutumlu toen tegen VI. 'Ajax bewijst hiermee dat het een kleine club is. Een legende spoor je niet op met een stukje in de krant.'

Trainerscarrière Michael Laudrup
Periode Club
2002-06 Bröndby IF
2007-08 Getafe
2008-09 Spartak Moskou
2010-11 Real Mallorca
2012-14 Swansea City
2014-15 Lekhwiya

Adi Hütter
De kans dat Adi Hütter op een lijstje kandidaat-trainers is terug te vinden in Amsterdam, is onwaarschijnlijk. Toch is de 46-jarige een optie om te overwegen. Hij is namelijk in staat om De Arena weer te laten genieten van spectaculair voetbal. Hütter leidde in 2014 het nietige SV Grödig met pressingvoetbal naar deelname aan de Europa League. Een jaar later pakte hij de Oostenrijkse dubbel met Red Bull Salzburg, waarbij de cijfers alles zeggen. In 54 wedstrijden scoorde zijn ploeg 159 (!) keer.

Afgelopen seizoen heeft hij Young Boys naar de tweede plek in Zwitserland geleid. Daarbij kreeg hij zelfs ex-Ajacied Miralem Sulejmani weer aan het voetballen. Dan moet je iets goed doen…

Trainerscarrière Adi Hütter
Periode Club
2009-12 SC Rheindorf Altach
2012-14 SV Grödig
2014-15 Red Bull Salzburg
2015-heden BSC Young Boys

Door: Reon Boeringa en Pieter Zwart.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.