Zenit laat niets heel van Bayern en gaat naar finale

Zenit Sint-Petersburg staat voor het eerst in de clubgeschiedenis in de finale van het UEFA Cup-toernooi. De Russen vernederden Bayern München, dat met een 4-0 nederlaag naar huis werd gestuurd. Vorige week werd het 1-1 in Duitsland.

De ploeg van coach Dick Advocaat, die ook al landskampioen werd met Zenit, kende een droomstart in het eigen Petrovski stadion. In de vierde minuut was het al raak. Pavel Pogrebniak (foto) knalde de bal uit een directe vrije trap door de Beierse muur langs doelman Oliver Kahn.

Zenit bleef daarna gevaarlijk counteren en combineren. Zes minuten voor rust leverde een lange aanval over veel schijven de 2-0 op. Alejandro Dominguez gaf de steekbal en Konstantin Zirianov scoorde van rechts in de verre hoek.

Bayern stond op dat moment voor de taak twee goals te maken en geen doelpunt meer te incasseren. Beide doelstellingen werden niet gehaald. De aanstaande landskampioen was zelf zelden gevaarlijk en werd voortdurend defensief op de proef gesteld.

De technisch sterke thuisploeg bleef baas in eigen huis. Na rust volgde de genadeklap. Uit een voorzet van rechts kopte Viktor Faizulin geheel vrij de 3-0 binnen. En een kwartier voor tijd vergrootte Progrebniak Bayerns afgang door koel af te ronden na weer een geslaagde actie en voorzet van rechts.

Voor Progrebniak was het alweer zijn tiende treffer dit seizoen in de strijd om de UEFA Cup. Hij is daarmee topscorer, al deelt hij die titel met Bayerns spits Luca Toni. Progrebniak liep na zijn treffer tegen een gele kaart op, waardoor hij de finale mist door een schorsing.

Zenit is na CSKA Moskou de tweede Russische finalist in vier jaar tijd in het UEFA Cup-toernooi. In de eindstrijd op woensdag 14 mei in het City of Manchester stadium speelt Zenit tegen Fiorentina of Glasgow Rangers.