Zeldzame treffer Ortiz brengt AZ op rand van kwalificatie

AZ heeft met minimaal verschil gewonnen van Shakhtyor Karaganda: 1-0. Net als in Astana bleken de Kazachstanen een taaie opponent voor de ploeg van trainer Dick Advocaat. De eerste goal in drie jaar van Celso Ortiz bracht AZ op de rand van kwalificatie voor de zestiende finale in de Europa League.

Zeldzame treffer Ortiz brengt AZ op rand van kwalificatie

Tegen het met slechts veertien spelers naar Alkmaar afgereisde Shakhtyor Karaganda moest AZ een passend vervolg geven aan de serie van drie opeenvolgende overwinningen in de Eredivisie. Waar de Kazachstanen twee weken terug (1-1) al een hard te kraken noot bleken voor AZ, was dat ook tijdens de return in het AFAS Stadion zo.

Hoewel Shakhtyor met Aleksandar Simcevic een waardig vervanger had van verre inworpspecialist Gediminas Vicius, creëerde het uitgeklede elftal van trainer Viktor Kumykov nauwelijks mogelijkheden. AZ dook wel regelmatig op voor het doel van Stas Pokatilov, die normaal gesproken de reservedoelman is, maar slaagde er lange tijd niet in de ban te breken.

Aron Jóhannsson kwam er niet aan te pas tegen het stug verdedigende Shakhtyor Karaganda.
Aron Jóhannsson kwam er niet aan te pas tegen het stug verdedigende Shakhtyor Karaganda.

Bij de vele pogingen van onder anderen Roy Beerens, Nemanja Gudelj, Maarten Martens en Nick Viergever zaten zonder meer schoten die een doelpunt verdienden, maar Pokatilov had telkens een antwoord klaar. Ook toen Aron Jóhannsson na nog geen kwartier alleen voor hem opdook, was de twintigjarige Kazachstaan een sta-in-de-weg.

Omdat de Amerikaanse spits zijn status als clubtopscorer nauwelijks waarmaakte, besloot Advocaat om meteen na rust Denni Avdic in te zetten als breekijzer. Hoewel het Zweedse aanspeelpunt niet direct voor meer gevaar zorgde, kwam AZ tien minuten na de hervatting wel op voorsprong. Ortiz (foto boven) verraste Pokatilov van grote afstand met een knal in de korte hoek en scoorde voor het eerst sinds 20 november 2010 weer.

Ruim een kwartier later kreeg Avdic een uitgelezen kans om zijn invalbeurt op te luisteren met een doelpunt, maar hij kreeg de bal uit een voorzet van Beerens niet in het gapende doel. Omdat ook Joey Gudmundsson zijn vizier op aangeven van Beerens niet op scherp had, kreeg Shakhtyor in de slotfase nog hoop op een punt. Dat bleef uit, enkele gevaarlijke counters ten spijt, waardoor AZ met acht punten in Groep L zo goed als zeker is van de volgende ronde. Met nog twee duels voor de boeg heeft Maccabi Haifa al liefst zes punten minder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen