Zeldzaam jaar zonder Europees voetbal dreigt voor Ajax

Reacties

Ajax dreigt er voor het eerst sinds ruim een halve eeuw niet in te slagen zich te plaatsen voor Europees voetbal. Sinds 1966 kwamen de Amsterdammers alleen in het seizoen 1990/91 niet in Europa uit, maar dat was destijds niet op sportieve gronden.

Zeldzaam jaar zonder Europees voetbal dreigt voor Ajax

In het seizoen 1964/65 eindigde Ajax in de vaderlandse competitie als dertiende, waardoor het seizoen erop zonder Europees voetbal verliep. Sinds dat seizoen gebeurde dat nog maar één keer. In het seizoen 1990/91 was Ajax uitgesloten van Europees voetbal vanwege het staafincident in De Meer. In september 1989 werd Austria Wien-doelman Franz Wohlfahrt getroffen door een ijzeren staaf die vanaf de tribune was gegooid.

Ajax zal daarom aan de bak moeten om nu al Europese uitschakeling te voorkomen. De duels van dit seizoen bieden wat dat betreft weinig houvast. In geen van de vier officiële duels wist de ploeg van de nieuwe coach Marcel Keizer te winnen. Tegen OGC Nice werd het 1-1 en 2-2, waardoor over twee duels werd verloren in de derde voorronde van de Champions League. De eerste competitiewedstrijd draaide in Almelo ook uit op een verliesbeurt tegen Heracles: 2-1. De nederlaag tegen Rosenborg was bovendien het eerste thuisverlies sinds 4 augustus 2015: 2-3 tegen Rapied Wien in de derde voorronde van de Champions League.

Een dergelijk slechte start is zeldzaam. Alleen in 2010 werden ook de eerste vier duels niet omgezet in een zege. Twente versloeg Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (1-0) en in de derde voorronde van de Champions League werd het 1-1 en 3-3 tegen PAOK Saloniki. De eerste competitiewedstrijd resulteerde toen in een 2-2 gelijkspel tegen FC Groningen. Het grote verschil met toen is dat Ajax destijds wat uitgoals betreft tegen PAOK wel aan de goede kant van de score zat. Omdat Dinamo Kiev vervolgens in de play-offs werd verslagen, werd toen de groepsfase van de Champions League behaald door de formatie van coach Martin Jol.

Ook wat de Europese reeks betreft staat er voor Ajax in de return in Trondheim het nodige op het spel. Ajax is de enige club die voor de negende keer op rij in het toernooi actief kan zijn sinds de start van de huidige opzet in het seizoen 2009/10. Ook voor het Nederlands voetbal zou het daarom goed zijn als Ajax de thuisnederlaag nog wegpoetst.

Lasse Schöne reageerde donderdagavond uiterst teleurgesteld.
VI-verslaggever Simon Zwartkruis bespreekt de woelige situatie bij Ajax.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.