Zege Chelsea na vier goals Hasselbaink

Jerrel Hasselbaink (foto) bewees zijn waarde voor Chelsea. Met vier doelpunten had hij een groot aandeel in de 6-1 zege op Coventry City. Ook mede-koploper Arsenal en Liverpool wonnen.

Chelsea-aanvaller Hasselbaink besliste het duel tegen Coventry Cityeigenlijk al in de 23ste minuut. Hij probeerde doelman Chris Kirkland te omspelen, maar deze haalde hem onderuit. Kirkland moest met rood van het veld en Hasselbaink knalde de strafschop vervolgens zelf langs tweede doelman Alan Miller. De tien van Coventry hadden geen kans tegen de elf duurbetaalde profs van Chelsea. Hasselbaink verdubbelde de voorsprong vlak voor rust. Hij sneed op links het strafschopgebied binnen en krulde de bal om doelman Miller.

In de eerste twintig minuten na rust leefde de Londense ploeg van coach Claudio Ranieri zich helemaal uit. Gianfranco Zola maakte eerst knap 3-0. Hasselbaink tekende voor de 4-0 nadat hij een geblokkeerd schot van Zola in het doel schoot. En ook de 5-0 was van de Nederlander, dit maal op assist van Tore André Flo. De Noor zorgde zelf voor 6-0. In de laatste minuut verslikte doelman Ed de Goeij zich in een terugspeelbal van Frank Leboeuf. Hij wilde de bal terugkaatsen, maar daar stak Cedric Roussel een voet tussen: 6-1. Naast De Goeij en Hasselbaink, stond ook Mario Melchiot in de basis.

Arsenal versloeg stadsgenoot West Ham United met 2-1. De ploeg van coach Arsène Wenger zette the Hammers van begin af aan onder grote druk. En met succes. Al na elf minuten scoorde Robert Pires voor de bezoekers. Hij strafte een foute pass van Trevor Sinclair af met een stiftbal over doelman Shaka Hislop. Tien minuten later kopte Engels international Rio Ferdinand de bal in eigen doel, nadat hij werd belaagd door Dennis Bergkamp. Tot een kwartier na rust hield Arsenal de voorsprong vast. Stuart Pearce verkleinde vervolgens de achterstand van West Ham door een vrije trap binnen te schieten, maar the Gunners kwamen verder geen moment meer echt in gevaar. Arsenal deelt na tien speelronden de koppositie met Manchester United, dat eerder op de dag Leeds United met 3-0 versloeg. Arsenal en Manchester hebben beide 21 punten.

Op drie punten van de koplopers volgt nummer drie Liverpool. De ploeg van coach Gerard Houllier maakte het zichzelf erg moeilijk tegen Leicester City. De Reds waren op Anfield Road veel sterker dan de bezoekers, maar sprongen erg onzorgvuldig om met de kansen. Vooral Engels international Emile Heskey had alle moeite met scoren tegen zijn oude ploeg Leicester. Toch was het Heskey die een kwartier voor tijd de enige treffer binnenschoot. De verdediging van Leicester verkeek zich op een pass van Markus Babbel en Heskey reageerde voordat de uitblinkende doelman Tim Flowers kon ingrijpen.

Ook Newcastle United was veel beter dan het bezoekende Everton. Maar de Magpies van Bobby Robson verzuimden om de kansen binnen te schieten, met als gevolg dat tien minuten voor tijd Kevin Campbell de 1-0 namens Everton binnenschoot.

Het gepromoveerde Ipswich Town blijft goed presteren. De ploeg van Nederlanders Fabian Wilnis (in de basis) en Martijn Reuser (op de bank) won met 2-0 bij Bradford City. De nummer voorlaatst van de ranglijst hielp Ipswich aan de leiding, toen na 33 minuten de Roemeen Dan Petrescu een pass van Matt Holland in eigen doel schoot. In de slotminuut besliste Jamie Clapham de wedstrijd: 0-2. Een andere promovendus, Charlton Athletic versloeg in het eigen stadion Middlesbrough. De bezoekende ploeg van coach Bryan Robson beleefde maar weinig plezier van he5t debuut van de verdediger van 28 miljoen gulden, Ugo Ehiogu. Al na vijf minuten ging de verdediger geblesseerd van het veld. De middag werd voor Boro helemaal verpest, toen tien minuten voor tijd invaller Mathias Svensson namens de thuisploeg de winst binnenhaalde.

Tottenham Hotspur won met 2-1 van Derby County. Op White Hart Lane was Oyvind Leonhardsen de grote man voor de thuisploeg. Al na vier minuten schoot hij zijn ploeg op voorsprong. Vijf minuten voor rust zorgde Chris Riggot echter voor de gelijkmaker namens de hekkensluiter van de Premiership. Maar nog net voor het rustsignaal schoot de Ierse international Steven Carr de Spurs weer op voorsprong. Na de pauze maakte Leonhardsen eerst nog 3-1 alvorens hij geblesseerd per brancard van het veld werd gedragen.