'Ze houden hier zó van me, jongen'

Reacties

Tot op de dag van vandaag schalt voor elk thuisduel van Saint-Etienne een aan Johnny Rep (64) opgedragen song door het stadion van De Groenen. Daarin bezingt de Franse popgroep Mickey 3D hoe Rep als een engel over het veld vloog in het UEFA Cup-treffen met de Poolse club Widzew Lódz, waarin de Nederlander ooit een hattrick maakte.

'Ze houden hier zó van me, jongen'

'Geloof je toch niet?', verbaast hij zich openlijk. 'Ze houden hier zó van me, jongen. Ik kan het nog steeds moeilijk bevatten.'

Rep vertelt dat in de Franse mijnwerkersstad, waar tijdens het komende EK vier duels worden afgewerkt in het Stade Geoffroy-Guichard. VI volgde hem daar voor een reportage, die te lezen is in de 178 pagina’s tellende EK Special van Voetbal International.

Wat opviel: de Blonde Engel van weleer mag dan inmiddels volledig grijs geworden zijn, Rep is nog altijd razend populair bij de club waar hij aan de basis stond van de laatste landstitel (1981) en twee (verloren) bekerfinales. En waar hij vrouwenharten op hol liet slaan.  

Anno 2016 wordt Rep nog steeds om de haverklap aangeklampt. En zo’n begroeting gaat eigenlijk steeds op dezelfde manier. 'Johnny!', roept degene die plotseling oog in oog komt te staan met het goudhaantje van weleer. Rep knikt dan beleefd, probeert – meestal tevergeefs – te voorkomen dat de wildvreemde hem in de armen valt en vraagt snel hoe de betreffende persoon ook alweer heet. Na het 'Jean-Pierre' of 'Gérard' zegt Rep dan: 'Ah, oui!' Daarna voegt hij er nog een 'bien!' of 'supèr!' aan toe en tracht zich vervolgens snel uit de voeten te maken. Eenmaal op veilige afstand zegt Rep dan meestal: 'Geen idee wie hij is.' Of, de vrouwelijke variant: 'Met haar zal ik wel een keer in bed hebben gelegen.'

De gehele reportage is te lezen in de EK Special van VI, die hier te bestellen is.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.