Zambia verrast en bereikt ten koste van Ghana finale

Zambia is het eerste land dat zeker is van een finaleplek op het toernooi om de Afrika Cup. Woensdagavond versloegen de Zambianen in Bata (Equatoriaal Guinee) het favoriete Ghana met 1-0.

In het eerste bedrijf leek een stunt geen moment in de maak. Ghana opende furieus en kreeg na acht minuten een levensgrote kans: Asamoah Gyan miste een strafschop. Doelman Kennedy Mweene kon de slappe inzet van de spits keren.

Voor Gyan was het niet de eerste keer dat hij een zeer belangrijke strafschop niet benutte. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika miste hij in de kwartfinale tegen Uruguay, waarna de Zuid-Amerikanen na strafschoppen zich voor de halve finale tegen Oranje plaatsten.

Ook na de gemiste strafschop van Gyan bleef Ghana beter, maar de Zambianen kwamen meer en meer in de wedstrijd. Omdat de openingstreffer ook in de tweede helft uitbleef, ging de underdog steeds meer geloven in een finaleplek.

Het was uiteindelijk invaller Emmanuel Mayuka die de held van de avond werd bij Zambia. Hij verschafte zich in de 78ste minuut knap de ruimte om te schieten. De verraderlijke stuiter was te veel gevraagd van Ghana-doelman Adam Kwarasey. Hij zag de bal via de binnenkant van de paal in het net verdwijnen.

Ondanks grote kansen in de slotfase kwam Ghana (dat met tien man eindigde omdat Derek Boateng twee gele kaarten kreeg) niet meer langszij, waardoor Zambia nog altijd voor een primeur kan zorgen. Nooit eerder won het land het toernooi. Wel reikte het in 1974 en 1994 tot de finale.

Met Ghana is misschien wel de grootste kanshebber uitgeschakeld. De verliezend finalist van vorig jaar zegevierde al vier keer eerder en bereiktein totaal liefst acht keer de finale op het belangrijkste landentoernooi van Afrika. Later vanavond bepalen Mali en Ivoorkust wie Zambia zondag treft in de finale. Foto: VI Images