Zakelijk Southampton wederom te sterk voor Vitesse

Ook in eigen huis bleek Vitesse niet opgewassen tegen het Southampton van manager Ronald Koeman. Na het 3-0 verlies in de heenwedstrijd gingen de Arnhemmers in de return met 0-2 onderuit.

Trainer Peter Bosz slachtofferde Rochdi Achenteh voor het thuisduel in derde voorronde van de Europa League. De linksback gaf op bezoek bij The Saints op knullige wijze een strafschop weg en moest mede daardoor een week later op de bank plaatsnemen. De veelzijdige Kelvin Leerdam werd links achterin geposteerd. Debutant Maikel van der Werff kwam als centrumverdediger in actie.

Al in de vierde minuut kreeg Vitesse een eerste domper te verwerken. Graziano Pellè (foto) toonde zich wederom trefzeker op Nederlandse bodem en zette Southampton met een schot in de verre hoek op voorsprong. De Arnhemmers moesten daardoor liefst vijf keer scoren, drongen vervolgens ook aan en kregen via Milot Rashica en Van der Werff mogelijkheden, maar doelman Maarten Stekelenburg toonde zich attent.

Net als voor rust was Vitesse in de tweede helft het betere elftal. De thuisploeg toonde zich echter niet scherp in de afwerking. Koeman besloot met het oog op de eerste competitiewedstrijd, komende zondag tegen Newcastle United, geen risico's te nemen met Pellè en haalde de Italiaanse doelpuntenmaker met nog twintig minuten te spelen naar de kant.

Sadio Mané tekende in de slotfase voor de 0-2. De rappe aanvaller profiteerde van een kinderlijke fout van invaller Danilo Pantic. Door de uitschakeling kan Vitesse zich volledig gaan concentreren op de Eredivisie, waaraan het aanstaande zondag om 16.45 uur begint met de uitwedstrijd tegen Willem II.