Zakelijk AZ hard op weg naar tweede titel

AZ blijft, 28 jaar na de eerste landstitel, onverminderd op kampioenskoers. De Alkmaarders wonnen op minimale wijze met 2-0 het uitduel met Sparta Rotterdam.

De ploeg van coach Louis van Gaal krijgt steeds meer de allure van een kampioen. Lastige uitduels worden zakelijk gewonnen. Vertrouwend op een solide verdediging en een voortreffelijke doelman, Sergio Romero, loert AZ op de mogelijkheid tot een succesvolle counter. Ook tegen Sparta Rotterdam werkte deze tactiek. Maarten Martens vond in de 65ste minuut de aan de buitenspelval ontsnapte Moussa Dembélé die oog in oog met de Rotterdamse goalie Cor Varkevisser beheerst afrondde.

Tot het doelpunt deed de ploeg van Foeke Booy op geen enkele manier onder voor de koploper. De kansen werden keurig verdeeld. Waar Mounir El Hamdaoui in kansrijke positie overschoot, kopte Spartaan Yuri Rose een corner net over het doel. De fraaiste doelpoging kwam op naam van Demy de Zeeuw. De international zag Varkevisser voor zijn doel staan en waagde een poging vanaf eigen helft. De bal verdween net langs de paal naast het doel.

De Rotterdammers zaten slechts even in een dip na de treffer van AZ. Booy wisselde middenvelder Arne Slot en verdediger Krisztián Vermes voor de aanvallers Edouard Duplan en Joshua John en de gastheren ontketenden een offensief. Het leidde tot enkele kansen, waarvan Rose de grootste had. AZ maakte nuttig gebruik van de ruimte die Sparta verdedigend moest toestaan en El Hamdaoui scoorde voor het eerst sinds 19 december. De Marokkaanse spits ontving, op het randje van buitenspel, de bal van wederom Martens en punterde de veilige 2-0 binnen.

AZ beleeft door deze uitslag een uiterst succesvol weekend. Achtervolgers Ajax en FC Twente lieten punten liggen en de Alkmaarders vergroten de voorsprong tot negen punten. Sparta Rotterdam blijft dertiende.