Xavi laat Seedorf achter zich op de eeuwige CL-ranglijst

Barcelona-spelmaker Xavi is woensdagavond van de partij in het duel met AC Milan. Voor de 33-jarige middenvelder (die hersteld is van een bovenbeenblessure) betekent dat zijn 126ste duel in de Champions League, waardoor hij Clarence Seedorf van de vierde plaats op de all-time-ranglijst afstoot.

Xavi laat Seedorf achter zich op de eeuwige CL-ranglijst

De Nederlander - momenteel actief voor het Braziliaanse Botafogo - kwam namens Ajax, Real Madrid en AC Milan tot 125 wedstrijden in de Champions League. Xavi heeft bovendien de kans om snel nog meer progressie te maken. Real Madrid-doelman Iker Casillas staat derde met 127 duels achter zijn naam. Vanwege zijn blessure kan Xavi hem dus over twee weken evenaren.

De bovenste twee op de eeuwige ranglijst zijn wat verder weg voor Xavi. Ryan Giggs, nog altijd actief bij Manchester United, staat op 132 wedstrijden. Als hij zich met de Engelse recordkampioen ten koste van Real Madrid weet te kwalificeren voor de kwartfinale, komen daar mogelijk nog meer wedstrijden bij. Xavi kan in het meest positieve geval dit Champions League-seizoen nog op 133 wedstrijden uitkomen. Dan moet Barcelona wel de finale halen en moet Xavi alles duels meedoen. Voorlopig gaat de Spanjaard Raúl nog onbedreigd aan kop. Als clubicoon van Real Madrid stond hij 130 keer op het veld in een Champions League-duel en bij Schalke 04 voegde hij daar nog twaalf duels aan toe. Ook Giggs kan hem dit seizoen nog niet evenaren.

RecordXavi kan Raúl wel een ander record afnemen vanavond. Bij een winstpartij op AC Milan is hij de speler met de meeste overwinningen in het miljoenenbal achter zijn naam: 82. Die eervolle vermelding moet hij nu nog delen met Raúl.

Voorafgaand aan het treffen in Milaan waarschuwde Xavi zijn ploeggenoten al voor een zwaar duel. 'We zijn in goede vorm, maar weten dat het zwaar wordt. Milan heeft het ons altijd moeilijk gemaakt in het verleden.'

Xavi weet wel dat hij deel uitmaakt van een van de beste voetbalploegen ooit. 'Als deze generatie gestopt is, zal iedereen ons herinneren. Net als de LA Lakers van dertig jaar geleden in het basketbal. Een historisch team. Wij beseffen het misschien niet helemaal, maar het is wel zo.'

Waar Xavi vanwege zijn goede spel en het aaneenrijgen van prijzen veelvuldig gelauwerd wordt, mist hij waardering voor enkele ploeggenoten. 'Messi, Iniesta en ik; wij krijgen voldoende complimenten. Maar spelers als Valdés en Busquets behoren ook tot de beste van de wereld op hun positie, maar daar hoor je te weinig over.' (Tim Tempelaars)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen