Xavi: 'Italië - Spanje had de finale moeten zijn'

Reacties

Volgens Xavi had Italië - Spanje net als vier jaar geleden de eindstrijd van het EK moeten zijn. Nu komen beide landen elkaar maandag tegen in de achtste finale.

Xavi: 'Italië - Spanje had de finale moeten zijn'

'Gezien het gemiddelde niveau van beide landen in de groepsfase, had het zomaar een halve finale of finale kunnen zijn', aldus de voormalig aanvoerder van de Spanjaarden tegen La Gazzetta dello Sport. Italië was al na twee duels verzekerd van de groepswinst, terwijl Spanje de eerste plaats in de laatste speelronde weggaf door een nederlaag tegen Kroatië (2-1).

Italië en Spanje troffen elkaar op de voorgaande twee EK's ook al. 'Het lijkt wel of we altijd tegen elkaar moeten spelen. Het is ongelukkig voor beide landen. Jammer dat deze wedstrijd iets te vroeg in het toernooi komt', baalt Xavi, die tegen Italië speelde op het EK van 2008 en 2012.

In 2008 won Spanje in de kwartfinale na strafschoppen (4-2) van Italië, nadat in de reguliere speeltijd en verlenging niet was gescoord. Uiteindelijk wonnen de Spanjaarden dat toernooi. Vier jaar later, toen in Xavi er ook bij was, kwamen beide landen elkaar zelfs twee keer tegen. In de groepsfase eindigde de wedstrijd in 1-1, maar in de finale boekte Spanje een overtuigende overwinning: 4-0. Daarna volgden nog twee vriendschappelijke interlands en een duel in de strijd om de Confederations Cup waarin Spanje ongeslagen bleef. In de kwalificatiecampagne voor het WK van 2018 in Rusland zijn beide landen overigens opnieuw aan elkaar gekoppeld.

Xavi ziet Italië als een lastige tegenstander. 'In de groepsfase hebben ze twee goede wedstrijden gespeeld in een 3-5-2-formatie. Misschien hebben ze een beetje geluk gehad in de resultaten, maar hun filosofie is geweldig. Het team van bondscoach Antonio Conte staat verdedigend erg goed. En hoewel Italië niet langer spitsen heeft van wereldklasse, zijn Graziano Pellè en Éder spelers die op ieder moment kunnen scoren. Daarnaast hebben ze ook nog de dode spelsituaties, die veel gevaar opleveren', besloot de Spanjaard.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.