Wonderlijk AZ pakt de punten in Kerkrade

AZ liet tegen Roda JC twee uitersten zien en verliet Kerkrade met de punten (2-4). Invaller Jonathas kende een opvallend debuut voor de Alkmaarders.

Het AZ van dit seizoen steekt schril af bij het AZ van de afgelopen jaargang. Sergio Romero is misschien wel het meest treffende voorbeeld van de teloorgang van een kampioen. De Argentijnse doelman kon afgelopen seizoen rekenen op de nodige complimenten, maar is een onzekere factor geworden in de Alkmaarse defensie.

Tegen Roda JC was Romero verantwoordelijk voor twee tegentreffers. Bij de gelijkmaker (1-1) van Pa-Modou Kah liet hij zich in de lucht verschalken door de verdediger van Roda JC en bij de 2-1 van Jeanvion Yulu-Matondo was de fout nog pijnlijker. Romero liet een voorzet vanaf links kinderlijk eenvoudig door zijn vingers glippen, waarna de Belgische spits van dichtbij kon inkoppen.

De fouten van Romero bleven zonder gevolgen. AZ slaagde erin zich te herpakken en keerde met een 4-2 overwinning naar huis. Het was een opvallend resultaat voor AZ, dat in Kerkrade een wonderlijke wedstrijd speelde.

Jeremain Lens had AZ na drie minuten een welkome start gegeven. Maar in plaats van een steun in de rug bleek de snelle treffer een voorbode van een terugval van de Alkmaarse formatie. Dat Roda JC mede door de fouten van Romero de wedstrijd in zijn voordeel keerde, was logisch gezien het verval bij AZ.

Pas halverwege de tweede helft herpakte AZ zich. In een tijdsbestek van vijf minuten bracht de ploeg van Ronald Koeman zich weer aan de goede kant van de medaille. Rasmus Elm volleerde een voorzet van Pontus Wernbloom achter keeper Bram Castro, waarna Lens met een knappe voetbeweging de Roda JC-goalie opnieuw te kijk zette.

Het was zijn laatste actie van de avond. Jonathas kwam in het veld voor Lens en maakte zijn faam van goalgetter waar. De Braziliaan, die bij Jong AZ van zich doet spreken, prikte een voorzet van Wernbloom achter Castro. Maar het einde van de wedstrijd haalde hij niet. Scheidsrechter Kevin Blom stuurde Jonathas van het veld vanwege een elleboogstoot in het gezicht van Davy de Fauw.