Wolverhampton handhaaft zich na spannende slotfase

De spanning in de strijd om degradatie naar het Championship was zondag om te snijden. Liefst vijf ploegen vochten voor lijfsbehoud. Uiteindelijk moesten Blackpool, Birmingham City en eerder al West Ham United er aan geloven.

Wolverhampton Wanderers - Blackburn Rovers 2-3Blackburn Rovers had een gemakkelijke zondagmiddag. Het leidde bij rust al met 3-0. De score werd in de 22ste minuut geopend door Jason Roberts. De voorsprong werd verdubbeld door voormalig Feyenoorder Brett Emerton. Nadat David Hoilett de stand voor rust op 0-3 bracht zaten The Rovers op rozen.

Wolverhampton Wanderers, dat net als Blackburn tegen degradatie speelde, redde de eer met een doelpunt van Jamie O'Hara. Dat doelpunt bracht wel de hoop terug bij het thuispubliek. Bij de stand van 1-3 zou Wolverhampton degraderen door een tekort van één doelpunt. Als een ware twaalfde man ging het publiek achter de thuisploeg staan. Gezang door het stadion volgde met de tekst 'We only need one goal'. Stephen Hunt zorgde voor dat doelpunt, met een schitterend gekruld schot in de verre hoek.

Maar aangezien Birmingham City in blessuretijd onderuit ging bij Tottenham Hotspur (2-1) bleef die ploeg op 39 punten staan, waardoor het sowieso degradeerde naar het Championship.

Manchester United - Blackpool 4-2De afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar is niet op memorabele wijze gelopen. Op Old Trafford hadden de The Red Devils moeite met degradatiekandidaat Blackpool. Blackpool leek een zware middag tegemoet te gaan. In de 21ste minuut opende Ji-Sung Park (foto) de score na een prachtige aanval van United. De afwerking van de Zuid-Koreaan was ook fraai. Blackpool liet zich echter niet zo maar afzetten en kwam op slag van rust op gelijke hoogte.

Charlie Adam trok de stand gelijk met een onberispelijke vrije trap. Na de hervatting ging The 'Pool zelfs op zoek naar de voorsprong. Op aangeven van David Vaughan maakte Gary Taylor-Fletcher er 1-2 van. Een half uur voor het einde kwam United weer langszij. Een geplaatst schot van Anderson bracht de spanning weer terug in de wedstrijd. Na de gelijkmaker was het louter United dat voor aanvallende momenten zorgde.

In de 74ste minuut had het doemscenario van Blackpool plaats. Een eigen doelpunt van Ian Evatt zorgde voor de nederlaag van Blackpool. Michael Owen deed er met een doelpunt nog een schepje bovenop: 4-2. De nederlaag was niet de enige consequentie: door overwinningen van andere degradatiekandidaten valt het doek voor Blackpool.

Stoke City - Wigan Athletic 0-1Wigan Athletic is zondag ternauwernood ontsnapt aan degradatie. Door een nipte 0-1 overwinning op bezoek bij Stoke City ontspringt Wigan de dans en blijft het team actief in de Premier League.78 minuten lang werd er niet gescoord. Hugo Rodallega zorgde uiteindelijk voor opluchting voor de bezoekers. Zijn doelpunt was goud waard. Stoke, dat op een negende positie staat in de Premier League, kwam na het doelpunt van Rodallega niet meer tot scoren.

Overige uitslagenBolton Wanderers - Manchester City 0-2Fulham - Arsenal 2-2Tottenham Hotspur - Birmingham City 2-1Aston Villa - Liverpool 1-0Everton - Chelsea 1-0Newcastle United - West Bromwich Albion 3-3West Ham United - Sunderland 0-3 Foto: VI Images