Wolfsburg haakt aan, Stuttgart en Werder krijgen lucht

VfL Wolfsburg en VfB Stuttgart hebben zaterdag belangrijke zeges geboekt. Thomas Schaaf beleefde een dramatische terugkeer in Bremen.

VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach 2-1
VfL Wolfsburg heeft in de strijd om een Champions League-ticket een cruciale overwinning geboekt. De ploeg van trainer Dieter Hecking was te sterk voor directe concurrent Borussia Mönchengladbach en heeft zich daardoor weer gemengd in de strijd om de derde plaats.

De basis voor het succes werd in het eerste kwartier gelegd. Julian Draxler en Max Kruse zorgden voor een comfortabele marge voor VfL Wolfsburg. Na de aansluitingstreffer van Raffael halverwege de eerste helft probeerde Borussia Mönchengladbach een vervolg op de slechte reeks op vreemde bodem te voorkomen. Maar Die Fohlen kwamen niet eens tot de gelijkmaker, zodat de oogst van de uitduels in dit kalenderjaar beperkt blijft tot één punt.

Borussia Mönchengladbach is mede daardoor gezakt naar de vijfde plaats in de Bundesliga, met nog maar twee punten voorsprong op de nieuwe nummer zeven VfL Wolfsburg.

VfB Stuttgart – 1899 Hoffenheim 5-1
VfB Stuttgart heeft zich dankzij de eclatante overwinning op 1899 Hoffenheim nog meer lucht verschaft in de strijd tegen degradatie. In de eerste helft had de thuisploeg de punten al genoegzaam zeker gesteld. Lukas Rupp speelde daarin een grote rol. De middenvelder kreeg de assist voor de snelle openingstreffer van Georg Niedermeier op zijn naam om kort voor rust zelf de 2-0 voor zijn rekening te nemen.

Vroeg in de tweede helft nam Niedermeier de laatste hoop bij Hoffenheim weg. Na een voorzet van Filip Kostic kopte hij raak en kwam er een 3-0 op het scorebord. De tegentreffer van Andrej Kramaric bleek slechts van statistische waarde, want Kostic en Timo Werner bouwden de voorsprong van VfB Stuttgart uit.

Door het resultaat in de Mercedes-Benz-Arena heeft VfB Stuttgart een gat van zeven punten geslagen naar de rode streep. 1899 Hoffenheim blijft door het verlies juist voorlaatste.

Werder Bremen – Hannover 96 4-1
De terugkeer van Thomas Schaaf in Bremen is uitgelopen in een bittere teleurstelling. De trainer van Hannover 96, die in 2013 na 26 jaar bij Werder vertrok, verliet als verliezer het Weser Stadion. Claudio Pizarro (37) hielp mee aan de pijnlijke middag voor de oude bekende.

Na de openingstreffer van Fin Bartels verdubbelde de aanvaller in de 27ste minuut de marge. Zijn honderdste treffer in Werder-dienst, waarvan de meeste onder Schaaf, bleek de opmaat voor een ruime zege. Want hoewel Kenan Karaman op slag van rust de achterstand had verkleind, moest Hannover 96 na rust dieper buigen. Theodor Gebre Selassie en Zlatko Junuzovic gaven de overwinning op de hekkensluiter meer kleur.

Werder heeft daarmee ook weer wat lucht gekregen in de strijd om handhaving, waar Schaaf moet vrezen voor een vroegtijdig vertrek bij Hannover 96.