WK-kwalificatie Zuid-Amerika: Uruguay moet oppassen

Het WK-kwalificatiegeweld gaat op vrijdag 22 maart niet alleen in Europa weer verder. Hoe is de stand van zaken in Zuid-Amerika en wie speelt tegen wie?

WK-kwalificatie Zuid-Amerika: Uruguay moet oppassen

De belangrijkste strijd speelt zich af in de middenmoot, waar drie landen strijden om de felbegeerde vierde plaats die recht geeft op directe kwalificatie voor het mondiale eindtoernooi van 2014 in Brazilië: Uruguay, Chili en Venezuela. De nummer vijf krijgt nog een herkansing in een play-off tegen een land van een ander continent. Brazilië is als gastland automatisch geplaatst.

Argentinië voert de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule aan met twintig punten uit negen wedstrijden. Bij het duel dat Lionel Messi (op de foto onder tijdens het vriendschappelijke duel in en met Zweden, 2-3) en de zijnen afwerken tegen Venezuela wordt de Barcelona-aanvaller vooraf in het zonnetje gezet. Hij speelt zijn eerste wedstrijd namens Argentinië in eigen land sinds zijn vierde achtereenvolgende Gouden Bal-winst in januari.

Al eerder op de avond spelen Colombia en Bolivia tegen elkaar. De Colombianen kunnen met Radamel Falcao en Jackson Martínez leunen op hun aanvalskracht. Hoewel laatstgenoemde met FC Porto is uitgeschakeld in de Champions League, heeft hij zich in dat toernooi net als in eigen land veelvuldig belangrijk getoond voor zijn club. De spits scoorde al 23 keer in 22 competitieduels. Falcao staat op 21 treffers in 25 wedstrijden voor Atlético Madrid in de Primera División. Wint Colombia, dan stijgt het ten koste van Ecuador naar de tweede plaats. Ecuador, dat niet in actie komt, heeft met negen duels er een meer gespeeld dan Colombia. Ook heeft die ploeg een punt meer. De rol van Bolivia in de kwalificatiereeks is tot nog toe marginaal: met acht punten heeft het alleen Peru en Paraguay onder zich.

Ook bij Uruguay – Paraguay staat er veel op het spel, met name voor de ploeg van schutter Luis Suarez. Zoals gezegd is winst van belang voor de halvefinalist van 2010 om zicht te houden op directe kwalificatie. Sinds september is het verval fors. De laatste vier kwalificatiewedstrijden leverden namelijk slechts één punt op. Paraguay is hekkensluiter met zeven punten uit negen wedstrijden.

Naast Uruguay en Venezuela heeft Chili twaalf punten. De Chilenen verloren hun laatste drie duels en kunnen dus wel weer een overwinning gebruiken. Tegenstander Peru heeft net als Bolivia acht punten.

Bekijk de stand en het volledige programma van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus hier.

Samenstelling: Milan Nieweg

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen