WK-finale: Duitse scoringsdrift tegen Argentijns beton

Reacties

Duitsland en Argentinië strijden zondagavond in Rio de Janeiro in een rechtstreeks duel om de wereldtitel (aftrap 21.00 uur). Acht opvallende feiten in de aanloop naar het duel in het Estádio Maracanã.

WK-finale: Duitse scoringsdrift tegen Argentijns beton

● Duitsland en Argentinië staan voor de derde keer tegenover elkaar in een WK-finale. De eerste was in 1986 in Mexico, toen de Argentijnen onder leiding van Diego Maradona met 3-2 zegevierden. Vier jaar later eisten de Duitsers in Italië de wereldtitel voor zich op door een late benutte strafschop van Andres Brehme (1-0).

● Beide landen staan voor de zevende keer tegenover elkaar in de WK-historie. Van de zes eerdere WK-clashes won Duitsland er drie, tegen twee gelijke spelen en slechts één nederlaag (die eerder genoemde WK-finale van 1986).

● Duitsland aast in zijn achtste WK-finale op zijn vierde wereldtitel na de successen van 1954, 1974 en 1990. Met een vierde wereldtitel evenaart Die Mannschaft de prestatie van Italië. In de WK-historie won alleen Brazilië het toernooi vaker (vijf keer).

● Argentinië speelt zijn vijfde WK-eindstrijd en hoopt de Wereldbeker voor de derde keer na 1978 en 1986 te winnen. De Argentijnen hadden het nakijken in de finales van 1930 (4-2 tegen gastland Uruguay) en 1990 (1-0 tegen West-Duitsland).

Argentinië en Duitsland vóór de WK-finale van 1990.
Argentinië en Duitsland vóór de WK-finale van 1990.

● Duitsland is met zeventien doelpunten de meest trefzekere ploeg van dit WK. Voor Die Mannschaft is dat aantal het op één na hoogste doelpuntentotaal op één WK-eindronde. Alleen tijdens het toernooi van 1954 in Zwitserland maakten de Duitsers (die toen hun eerste wereldtitel wonnen) meer goals: 25.

● Argentinië is bezig aan een sterke reeks interlands. La Albiceleste bleef in zijn laatste elf wedstrijden ongeslagen (acht zeges en drie gelijke spelen). In die serie hielden de Argentijnen liefst negen keer hun doel schoon: alleen Bosnië-Herzegovina (één goal) en Nigeria (twee) slaagden erin de defensie te verschalken.

● Thomas Müller speelde tot dusverre twaalf WK-wedstrijden voor Duitsland. Daarin was de aanvallende middenvelder betrokken bij liefst zestien doelpunten: tien treffers en zes assists. Müller is nog één doelpunt verwijderd van het aantal van de Colombiaan James Rodríguez, die tot vandaag op dit WK topscorer is met zes treffers.

● Argentinië bleef in zijn laatste 27 wedstrijden met Lionel Messi als aanvoerder ongeslagen. In die reeks behaalde La Albiceleste negentien overwinningen en speelde acht keer gelijk. Messi speelt zondagavond tegen Duitsland zijn 93ste interland. Hij staat op 42 doelpunten en 25 assists in de nationale ploeg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.