WK-debuut Oranje Leeuwinnen dankzij uitblinker Miedema

Vivianne Miedema heeft het Nederlands vrouwenelftal een WK-ticket bezorgd. Op bezoek bij Italië werd de return in de play-offs met 2-1 gewonnen, waardoor de Oranje Leeuwinnen volgend jaar in Canada debuteren tijdens een mondiale eindronde.

Na het gelijkspel afgelopen zaterdag in Den Haag (1-1) zou in Verona de beslissing vallen en de Oranje-vouwen kenden een bliksemstart, want al na acht minuten kwam de ploeg van bondscoach Roger Reijners op voorsprong. Miedema, tijdens de heenwedstrijd ook al trefzeker, profiteerde dankbaar van de ruimte en rondde koel af.

Na ruim een half uur was Manon Melis dicht bij 0-2, maar het tweede doelpunt van de bezoekers kon ternauwernood voorkomen worden. Het bleek echter uitstel van executie, want op slag van rust verdubbelde Miedema de voorsprong. Met een knappe sleepbeweging omspeelde de spits van Bayern München de Italiaanse keeper en schoof de bal beheerst binnen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor het Nederlands vrouwenelftal, aangezien Italië op dat moment drie keer moest scoren. In de tweede helft kwam de thuisploeg binnen tien minuten terug in de wedstrijd door een eigen doelpunt van Stefanie van der Gragt, die keeper Loes Geurts met een wilde uithaal passeerde. Daar bleef het echter bij in Verona, waardoor Nederland volgend jaar present is op het WK.

Een hoogtepunt in de historie van de Oranje Leeuwinnen, die zich pas één keer eerder plaatsten voor een eindronde. Tijdens het EK van 2009 in Finland werd verrassend de halve finale bereikt, maar daarin bleek Engeland na verlenging te sterk. Zes jaar later is Nederland voor het eerst actief op een WK, dat van 6 juni tot 5 juli wordt afgewerkt in Canada.