Wissel Casillas kiest Mourinho als 's werelds beste coach

Iker Casillas werd maandagavond verkozen in het FIFA-Elftal van het Jaar tijdens het gala van de wereldvoetbalbond in Zurich, waar ook de prijzen voor beste trainer en speler werden uitgereikt. Opvallend genoeg koos de aanvoerder van de Spaanse nationale ploeg, die op dit moment geen eerste keuze is bij Real Madrid, voor zijn huidige coach José Mourinho als beste trainer.

Wissel Casillas kiest Mourinho als 's werelds beste coach

Bij de verkiezing voor trainer van het jaar gaf de captain van Spanje zijn stem aan de Portugees, zo blijkt uit de documenten die de FIFA heeft vrijgegeven. Casillas zette de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque (de latere winnaar) op de tweede plaats en koos voor de voormalige Chelsea-manager Roberto Di Matteo als nummer drie.

De vraag in deze is of de huidige reserve-doelman van de Koninklijke op dit moment ook gekozen zou hebben voor de voormalige manager van onder meer Chelsea en Internazionale. De stemmen van alle aanvoerders, bondscoaches en journalisten moesten twee maanden voor de verkiezing binnen zijn bij de FIFA.

Zeldzame hattricksOndanks zijn uitverkiezing als doelman in het Elftal van het Jaar is de keeper van Madrid niet bezig aan het meest gelukkige seizoen uit zijn carrière. De 31-jarige Casillas moest de laatste weken genoegen nemen met een plaats op de bank. Zo ook tegen Real Sociedad, al was dat van korte duur.

Zijn vervanger Antonio Adán kreeg na zes minuten spelen de rode kaart voorgehouden en dus maakte de publiekslieveling onder luid applaus zijn (r)entree. Hij kon zich direct onsterfelijk maken door de toegekende strafschop te keren, maar zag Xabier Prieto, die later in de wedstrijd nog twee keer zou scoren, koelbloedig afronden.

De drie treffers van de aanvaller van Sociedad betekenden direct de zevende hattrick (zes namens Real Madrid en één namens Spanje) die Casillas moest incasseren in zijn tot dusverre imposante carrière.

Opvallend daarbij was dat het pas de zesde hattrick was die Real Madrid ooit moest incasseren in het roemruchte Estadio Santiago Bernabéu (zie graphic onder). Daar werkt de club al sinds december 1947 de thuiswedstrijden af, hetgeen betekent dat gemiddeld maar eens in de elf jaar een hattrick voor de uitploeg valt te noteren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's