Winst PSV broodnodig tegen Bulgaarse provincieclub

Voetbal International volgt de prestaties van Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond om 19.00 begint PSV aan de Europa League met een thuiswedstrijd tegen Ludogorets Razgrad.

Winst PSV broodnodig tegen Bulgaarse provincieclub

PSV

Vorm G W G G G

Na de veelbelovende start van het seizoen wacht PSV inmiddels alweer vijf officiële wedstrijden op een overwinning. Het gelijkspel en de nederlaag tegen AC Milan waren wellicht ingecalculeerd, maar dat de jonge ploeg van trainer Phillip Cocu vervolgens niet kon winnen van Heracles Almelo (1-1) en SC Cambuur (0-0 tijdens het eeuwfeest) behoorde zeker niet tot de planning.

Zaterdag liet PSV tegen FC Twente wel weer zien op de weg terug te zijn. Hoewel dat opnieuw slechts een punt (2-2) opleverde, stelde Cocu na afloop dat het voetbal in Enschede had gezegevierd. Voortbouwend op dat duel gaat PSV donderdagavond in eigen stadion tegen Ludogorets Razgrad op jacht naar de eerste overwinning sinds 17 augustus.

Dat zal wel moeten gebeuren zonder aanvoerder en clubtopscorer (vier goals) Georginio Wijnaldum. De 22-jarige Rotterdammer keerde dit seizoen door zijn goede spel terug in Oranje, maar moet de komende duels geblesseerd toekijken.

Uitgelicht
Het geblesseerd wegvallen van Wijnaldum, die ook de topper van zondag tegen Ajax mist, zorgt voor een vacature. Ola Toivonen zit immers na het uitblijven van een transfer te wachten op een kans van Cocu. De 27-jarige Zweed wil zijn in 2014 aflopende contract niet verlengen en kwam tot dusver daardoor louter als invaller binnen de lijnen.

De kans dat Toivonen donderdag voor het eerst dit seizoen in de Eindhovense startopstelling staat is door de blessure van Wijnaldum toegenomen. De koppige schaduwspits, die een transfer naar Norwich City niet zag zitten, zou tegen Ludogorets met zijn eerste treffer sinds 5 mei niet alleen kunnen laten zien nog altijd van waarde te zijn voor PSV, ook kan hij op de lijst van meeste optredens in de Europa League gelijk komen met Radamel Falcao.

De aanvaller van AS Monaco speelde voor FC Porto en Atlético Madrid 31 keer in het in 2009 opgerichte toernooi en hoeft alleen Benfica-aanvaller Eduardo Salvio (34) boven zich te dulden. Toivonen staat vooralsnog op dertig wedstrijden.

Ludogorets Razgrad

Vorm V W V V W

Ludogorets Razgrad kroonde zich afgelopen seizoen voor de tweede keer in zijn clubhistorie tot kampioen van Bulgarije. En dat terwijl het vier jaar terug nog op amateurniveau acteerde. Twee opeenvolgende promoties en het geld van de drie jaar geleden ingestapte eigenaar Kiril Domuschiev hebben de provincieclub in recordtempo aan de Bulgaarse top gebracht.

In 2012 baarde Ludogorets opzien door als promovendus de landstitel te veroveren, vorig seizoen kreeg het de titel in de schoot geworpen door een merkwaardig eigen doelpunt op het veld van concurrent Levski Sofia. Met nog zestien minuten op de klok schoot verdediger Dimitar Vezalov de bal langs zijn eigen keeper. Daardoor eindigde niet Levski, maar Ludogorets op de eerste plaats.

In de rest van het land wordt de opmars van de club daarom met argusogen bekeken. In het verleden waren de teams uit Sofia, Levski en CSKA, altijd de beste. Het geld van Domuschiev heeft echter voor een machtsverschuiving gezorgd. Een klein stadje met nog geen veertigduizend inwoners op drie uur rijden van Sofia fungeert tegenwoordig als voetbalepicentrum van Bulgarije.

Uitgelicht
De Bulgaarse kampioensformatie heeft met Mitchell Burgzorg en Virgil Misidjan twee bekende namen voor de Nederlandse voetballiefhebber in de gelederen. Burgzorg kwam een jaar geleden transfervrij over van Almere City FC, maar voor Misidjan betaalde Ludogorets deze zomer de hoofdprijs. Willem II ontving liefst zeven ton voor de twintigjarige vleugelspits.

Waar Burgzorg vooral de tribune warm houdt, groeide Misidjan sinds zijn komst uit tot basisspeler. Vlak na zijn transfer mocht hij als invaller meteen debuteren in de Champions League-voorronden tegen FC Basel (2-4 nederlaag). Een week later stond de in Goirle geboren Surinamer al in de basis in het St. Jakob Park (2-0 verlies), terwijl hij afgelopen week in de topper tegen Levski Sofia (3-1 winst) zijn eerste treffer in Bulgaarse dienst maakte.

Onderlinge historie

Gezien de historie heeft PSV niets te vrezen van Ludogorets Razgrad. Spartak Plovdiv was in het seizoen 1963/64 in de tweede ronde van de Europa Cup I de eerste opponent uit Bulgarije. Uit won PSV met 1-0, thuis werd het 0-0. Vier jaar geleden kon ook Cherno More Varna niet voor een verrassing zorgen. In de derde voorronde van de Europa League won PSV beide duels met 1-0.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
28 augustus 2013 AC Milan - PSV 3-0 Play-offs CL
20 augustus 2013 PSV - AC Milan 1-1 Play-offs CL
7 augustus 2013 Zulte Waregem - PSV 0-3 Voorronde CL
30 juli 2013 PSV - Zulte Waregem 2-0 Voorronde CL
6 december 2012 Napoli - PSV 1-3 Groepsfase EL

Bekijk hier al onze video's