Winst bij APOEL Nicosia noodzakelijk voor ambities Ajax

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Dinsdagavond gaat Ajax in Groep F van de Champions League op bezoek bij APOEL Nicosia (aftrap 20.45 uur).

Winst bij APOEL Nicosia noodzakelijk voor ambities Ajax

APOEL Nicosia

Laatste vijf duels in CL: V-W-V-V-V

Regerend kampioen APOEL Nicosia is het seizoen in Cyprus uitstekend begonnen. Afgelopen zaterdag werd er pas voor het eerst puntenverlies geleden in competitieverband, toen de ploeg van trainer Giorgos Donis in eigen huis niet verder kwam dan 0-0 tegen AEL Limassol. De vier wedstrijden daarvoor leverden allemaal een overwinning op.

In Europees verband speelde APOEL al vijf wedstrijden. Via HJK Helsinki bereikten de Cyprioten de play-offs van de Champions League, waarin werd afgerekend met Aalborg BK. Tijdens de return thuis maakte APOEL indruk: het werd liefst 4-0. Cillian Sheridan en Tomas De Vincenti, die beiden al drie keer scoorden dit seizoen, waren allebei trefzeker.

Op bezoek bij Barcelona verloor APOEL in de groepsfase van de Champions League de eerste wedstrijd. Geen verrassing, maar het werd slechts 1-0. En de Cyprioten kregen in Camp Nou, 364 dagen na de kansloze nederlaag van Ajax tegen de Catalanen (4-0), kansen op de gelijkmaker. Desondanks is APOEL na de eerste speelronde hekkensluiter in Groep F.

Kwartfinalist in 2012
Waar de tegenstander van vanavond al sinds het seizoen 2005/06 niet meer overwinterde in de Champions League, lukte APOEL dat drie seizoenen geleden nog. In een groep met FC Porto, Shakhtar Donetsk en Zenit Sint-Petersburg eindigden de Cyprioten zelfs op de eerste plaats, waarna bijna een dubbele ontmoeting met Ajax volgde in de achtste finale.

De Amsterdammers werden echter op doelsaldo uitgeschakeld in de groepsfase. Omdat Ajax op de laatste speeldag thuis met 3-0 verloor van Real Madrid en Olympique Lyon met 7-1 won op bezoek bij Dinamo Zagreb, schaarden de Fransen zich bij de laatste zestien. APOEL schakelde Lyon na strafschoppen uit, waarna het in de kwartfinale zijn meerdere moest erkennen in Real. De Madrilenen wonnen twee keer ruim (3-0 en 2-5).

Van die succesvolle selectie zijn nog tien spelers over: Nektarios Alexandrou, Marios Antoniades, Constantinos Charalambidis, Dionisis Chiotis, Andreas Christofides, Kaká (destijds gehuurd van Hertha BSC), Anastasios Kissas, Gustavo Manduca, Nuno Morais en Urko Rafael Pardo.

Ajax

Laatste vijf duels in CL: V-W-W-G-G

Voor het vijfde achtereenvolgende seizoen neemt Ajax deel aan de groepsfase van de Champions League, maar deze werd de afgelopen vier seizoenen niet overleefd. Drie jaar geleden was de ploeg van trainer Frank de Boer dicht bij de achtste finale, maar op doelsaldo eindigde Olympique Lyon als tweede in de poule (zie ook hierboven).

Tijdens de loting op 28 augustus werd Ajax gekoppeld aan Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia. Meteen werd duidelijk dat overwintering moeilijk zou worden, maar thuis tegen PSG begonnen de Amsterdammers redelijk (1-1). Om echter de groepsfase te overleven, zal Ajax twee keer moeten winnen van APOEL Nicosia. Maar De Boer is op zijn hoede.

'Het zal moeten blijken of hier iets te halen is, maar dat het lastig zal zijn weet ik wel zeker', liet de Ajax-trainer maandag tijdens de persconferentie weten. 'Het zijn goede en geroutineerde spelers, vooral hier thuis zijn ze heel moeilijk te verslaan. Ze spelen in een compact stadion en willen dominant zijn. Dat zijn ze normaal gesproken in eigen land ook, ze zijn verreweg de beste en grootste club van Cyprus.'

Dramatisch buiten Amsterdam
De afgelopen twee seizoenen maakte Ajax indruk door in eigen huis grootmachten Barcelona (2-1) en Manchester City (3-1) te verslaan, maar in uitwedstrijden presteert de ploeg van De Boer dramatisch. De laatste overwinning buiten De Arena dateert van 23 februari 2012, toen de Amsterdammers op bezoek bij Manchester United met 2-1 wonnen.

Dat was in het toernooi van de Europa League, maar de laatste uitoverwinning in het kampioenenbal werd geboekt op 18 oktober 2011. Dinamo Zagreb werd in Kroatië met 2-0 verslagen, maar geen enkele speler die in actie kwam die avond staat op dit moment nog onder contract bij Ajax.

Opvallend is wel dat De Boer met Ajax al vier groepsduels in de Champions League ongeslagen is. Op 22 oktober werd met 2-1 verloren bij Celtic, maar daarna volgden overwinningen op Celtic (1-0) en Barcelona (2-1) en gelijke spelen tegen AC Milan (0-0) en Paris Saint-Germain (1-1). Acht jaar geleden zetten de Amsterdammers voor het laatst een reeks van vijf duels zonder nederlaag neer in het kampioenenbal.

Onderlinge historie

Ajax trof APOEL Nicosia nog nooit in Europees verband. Sterker nog, er is geen enkele Nederlandse club die het ooit tegen de Cyprioten opnam. In het verleden troffen de Amsterdammers wel twee clubs uit Cyprus: Omonia Nicosia en Apollon Limassol.

Die eerste werd in het seizoen 1979/80 thuis met liefst 10-0 verslagen in de strijd om de Europa Cup I, maar de return werd met 4-0 verloren. Apollon werd in jaargang 2001/02 twee keer verslagen in het UEFA Cup-toernooi (2-0 en 0-3).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.