Winnend FC Utrecht dankzij Asare naar vierde plaats

FC Utrecht heeft thuis tegen FC Groningen zijn vijfde overwinning van het seizoen geboekt (1-0). De ploeg van trainer Jan Wouters had aan een doelpunt van Nane Asare genoeg voor de zege.

In de openingsfase kreeg de thuisclub de eerste goede mogelijkheid toen Mark van der Maarel in de derde minuut net naast schoot, nadat Mike van der Hoorn een hoekschop koppend had verlengd. Het antwoord van Groningen liet niet lang op zich wachten, want in de zesde minuut schoot Michael de Leeuw via ploeggenoot Género Zeefuik naast het doel van Utrecht-keeper Robbin Ruiter.

De ploeg van trainer Robert Maaskant kwam steeds beter in de wedstrijd en opnieuw De Leeuw was in de 24ste minuut dicht bij 0-1, maar hij schoot op aangeven van Andraz Kirm rakelings naast. Zes minuten voor rust had Groningen een strafschop moeten krijgen na een overtreding van Jan Wuytens op De Leeuw, maar scheidsrechter Eric Braamhaar liet doorspelen.

Utrecht was na dat moment wel meteen wakkergeschud, want nog voor rust kreeg het via twee Australiërs drie goede kansen. Adam Sarota zag eerst zijn inzet geblokt worden door Virgil van Dijk, terwijl hij kort daarna van afstand net over de kruising schoot. Zijn landgenoot Tommy Oar was aan het einde van de eerste helft eveneens dichtbij een treffer met een schot van afstand.

Ook na de hervatting was het tempo van beide ploegen laag en schoot Asare de thuisclub in de 58ste minuut vanuit het niets op voorsprong. Alexander Gerndt trok vanaf de rechterkant naar binnen en zag de vrijstaande Ghanees staan, die met een volley Groningen-doelman Luciano passeerde. De bezoekers gingen op jacht naar de 1-1, maar kansen leverde dat nauwelijks op.

Eigenlijk was alleen invaller Paco van Moorsel dicht bij de gelijkmaker, terwijl aan de andere kant Jacob Mulenga met een omhaal nog bijna de tweede treffer namens de Domstedelingen maakte. Het bleef echter bij 1-0, waardoor Utrecht nu achttien punten heeft uit tien duels en stijgt naar de vierde plaats. Groningen blijft op elf punten staan en bezet daardoor de tiende plaats. Foto: VI Images